Azijska "suzuki" mušica preti Srbiji

Ne može da se apsolutno uništi

  • 8

Srpsko voćarstvo je u u ozbiljnom problemu zbog pojave takozvane azijske mušice "suzuki" koja se brzo razmnožava, napada i potpuno uništava zreo plod voća, upozorila je dr Dragica Janković, direktor Prognozno-izvenštajne službe za zaštitu bilja u Novom Sadu.

11. dete u porodici dobilo specijalan poklon od predobrog stolara Mileta (FOTO)

Ugroženi su praktično svi voćarski regioni u Srbiji. Posebno zasadi malina, kupina, jagoda, bresaka, grožđa, odnosno voća sa tankom kožicom koje je najosetljivije u vreme zrenja.

U našoj zemlji ne postoji registrovan pesticid za uništavanje azijske mušice, ali čak i da ga ima - to ne bi moglo potpuno da reši ovaj problem, kaže Jankovićeva za Politiku.

Ministarstvo poljoprivrede će do proleća privremeno registrovati preparate koji su registrovani i u Evropskoj uniji. Oni su delimično efikasni, ali ne mogu do kraja da pomognu.

Azijska mušica je sitna, napada plodove koji su neoštećeni i to pred samo zrenje i ne može se apsolutno uništiti.

Foto: Wikipedia/Martin Cooper Foto: Wikipedia/Martin Cooper

- Karakteristično je da ženka preseca pokožicu zdravog ploda i ubacuje jaje, a kako su jaja i larve unutar ploda, ostaju nam nedostupni. Stalno imamo sve stadijume, kaže doktorka.

Stručnjaci poslednje tri godine prate azijsku voćnu mušicu koja za razliku od obične, vinske - napada plodove. Pretpostavlja se da je na teritoriju Srbije preneta preko Horgoša, verovatno okom transporta voća u EU jer se mnoge evropske države poput Španije, Francuske, Italije, Portugalije bore protiv ove štetočine.

Do pogoršanja je došlo početkom septembra, delom zbog više povoljnih perioda za njeno umnožavanje, ali najviše zbog prekida otkupa kupina. Kupinari, nezadovoljni ponuđenom cenom, zaustavili su berbu što je uticalo na brzo razmnožavanje i povećavanje broja ove štetočine.

Ti zasadi postali su takozvane velike klopke.

- U centralnoj Srbiji prestali su da beru zrele plodove kupina i to je za ovu mušicu bila fenomenalna podloga. Tada je nastao veliki problem i brinemo šta ćemo da radimo i kako ćemo da se pripremimo za sledeću godinu. Delimično može da nas spase samo izuzetno hladna zima u šta ne verujem - kaže Jankovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA