≫ 

SVE ŠTO SE DEŠAVA NA KOSOVU IZA LEĐA SRBIJE: Narod na ivici rata zbog granice sa Crnom Gorom

Sporazum oko granica ključan je u kosovskom nastojanju da dobije bezvizni režim sa EU i za dalju integraciju u evropski blok, što je glavni politički i privredni cilj samoproklamovane države Kosovo

  • 27

Iako nema nijednog graničara na nenaseljenoj planini Rugovi na granici samoproklamovanog Kosova i Crne Gore, već samo poneko stado ovaca na ispaši, spor oko definisanja granične crte između ovih teritorija mogao bi gurnuti njih u haos, pošto tamošnja opozicija politički sporazum oko demarkacije smatra "izdajom".

CRNA GORA I KOSOVO NA IVICI RATA ZBOG GRANICE: Albancima zabranili ulazak u sela!

Kosovo, samoprozvana najmlađa evropska država, koja je sama po sopstvenom nahođenju 2008. proglasila nezavisnost od Srbije, prošle godine je postigla sporazum o granici sa svojim zapadnim susedom, Crnom Gorom, ali kosovski parlament taj sporazum tek treba da ratifikuje.

U vreme bivše Jugoslavije, koja se raspala u ratovima 90-ih, granica između Kosova i Crne Gore bila je unutrašnja i nikada nije bila precizno određena.

Sporazum oko granica ključan je u kosovskom nastojanju da dobije bezvizni režim sa EU i za dalju integraciju u evropski blok.

Prema sporazumu, nekih 8.000 hektara borovih šuma, izvora i pašnjaka trebalo bi da pripadne Crnoj Gori. Zemlja je uglavnom u državnom vlasništvu, ali se tradicionalno njom koriste pastiri s Kosova, i to Albanci.

Foto: Facebook/Срби у Црној Гори званична страна Foto: Facebook/Срби у Црној Гори званична страна

Naši bogati pašnjaci i izvori vode poklanjaju se Crnoj Gori – kaže pastir Zimer Demebogja, koji je protiv sporazuma.

Izgledalo je da će ratifikacija sporazuma o granici proći glatko s obzirom na prijateljske veze koje su uspostavljene otkako je Podgorica priznala kosovsku nezavisnost, uprkos žestokom protivljenju Beograda, jer je Kosovo i dalje deo Srbije.

No, ratifikacija u parlamentu neprekidno se odgađala jer se opozicija sve više počela baviti tim pitanjem. Bilo je i nasilnih protesta, uključujući bacanje suzavca u parlamentu.

Poslednjih nedelja eksplozivna sredstva bila su bačena na parlament, zgradu kosovske radiotelevizije, kao i na kuću njenog glavnog direktora.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Potom je prošle subote grupa koja se naziva "Rugosavit" uputila otvoreno pismo samoprozvanom premijeru i zastupnicima protiv bilo kakve ratifikacije koja bi vodila u "predaju naše zemlje".

Kapitulacija

Napor da se definiše granica s Crnom Gorom opozicioni čelnik Albin Kurti naziva "činom kapitulacije".

– Parlament se poziva da ozakoni ovu izdaju – kazao je Kurti odbacujući mogućnost ratifikacije. Dodao je čak da je rat oko granice s Crnom Gorom "verovatan... u idućih četiri do pet godina".

Budući da je sporno područje nenaseljeno niko neće morati da menja državljanstvo, ali pastiri iz sela u podnožju pitaju se gde će napasati svoje ovce, te kažu da će nastaviti da teraju stada na pašnjake Rugove bez obzira na to što će o granicama reći u Prištini i Podgorici. Sve ovo dešava se iza leđa Srbiji, u čijem sastavu je Kosovo.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

– Ne prihvatamo novu granicu. Ona preti našoj egzistenciji i kilometrima je pomerena unutar naše teritorije. Sada nam je na kućnom pragu – kaže Demebogja, dok njegov suseljanin ističe kako su svi toponimi na planini označeni na albanskom jeziku. Starosedioci u selu ističu da celog života nisu videli crnogorskog policajca ili graničara u tome području.

Crnogorski premijer Milo Đukanović nedavno je rekao kako njegova zemlja ne namerava uzeti "ni četvrtinu metara kosovske teritorije" te je pozvao Prištinu da sledi primer njegove zemlje i ratifikuje postignuti sporazum. 

Prevremeni izbori?

Samoprozvana kosovska opozicija u međuvremenu je zatražila da se pitanje demarkacije rešava pred međunarodnom arbitražom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tači upozorava da bi odbijanje ratifikacije sporazuma o granici moglo biti "fatalno za Kosovo". Pred njim, međutim, stoji težak zadatak dobijanja potpore dvotrećinske većine od 120 zastupnika u parlamentu za ratifikaciju.

Moglo bi se dogoditi dateritorija koju uništava raširena korupcija, vrlo visoka stopa nezaposlenosti koja prisiljava mlade ljude na odlazak u inostranstvo bude prisiljena da ide na prevremene izbore, godinu dana pre nego što je to predviđeno.

– Kosovo je na rubu haosa, dosegnuta je tačka ključanja – kaže Agron Bajrami, glavni urednik najvećeg dnevnog lista Koha Ditore.

Oluja se diže već godinama. Čini se nezaustavljivom –upozorava on.

(Telegraf.rs / VečernjiList)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    13. oktobar 2016 | 23:47

    "svi toponimi na planini označeni na albanskom jeziku. Starosedioci u selu ističu da celog života nisu videli crnogorskog policajca ili graničara u tome području." Значи овако: када су сви топоними и сва места на Косову имала (и имају и дан данас) српске називе, то је вероватно зато што су Срби окупатори и угњетавајући Шиптаре, истиснули њихов језик. Или: пошто су Шиптари на Косову годинама гледали наше полицајце и граничаре, да ли то значи да они сада признају да је Косово наше? Или...? Објашњење: Шиптари својатају гдегод да се појаве, обележе територију као пси и одмах траже репубљик, отцепљење, припајање... Ако не, онда ратујемо!

  • Goran

    13. oktobar 2016 | 23:32

    Sta ima Kosovo da pregovara. To je spor izmedju Srbije i C.G. a kad su pojedinci poklanjali evo i ja Crnogorcima poklanjam dokle hoce nek ucrtaju granicu.

  • SRB

    13. oktobar 2016 | 22:57

    Priznali su prvi kosovo e sad trpite pisledice posto ste i vi deo kosova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA