Srpski hakeri napali Hilari!

Daljinski pristup softveru omogućava korisniku da kontroliše drugi kompjuter izdaleka. Programi obično rade putem šifrovane veze - nazvane virtualna privatna mreža ili VPN. Međutim, Klintonkin sistem prihvata komande direktno sa interneta bez zaštite.

  • 4

Hakeri u Srbiji uspeli su da skeniraju server Hilari Klinton u Njujorku, najmanje dva puta do sada - u avgustu i decembru 2012. godine. Ostaje nejasno da li su hakeri bili svesni da server pripada Klintonovoj, iako je identifikovan kao provajder e-mail usluga za clintonemail.com.

Podaci su široko dostupni na Internetu i pokazuju da je Klintonova radila sa dva uređaja na svojoj kućnoj mreži u Njujorku koji su direktno vezani za Internet. Oba sadrže softver za daljinsko upravljanje i imaju sigurnosne propuste. Jedan je poznat kao virtuelno mrežni kompjuting, a drugi je izgleda konfigurisan da pokreće web-stranice, piše theguardian.com.

RUSI HAKOVALI KOMPJUTERE HILARI KLINTON?! Panika u Americi posle najnovijeg napada hakera

Daljinski pristup softveru omogućava korisniku da kontroliše drugi kompjuter izdaleka. Programi obično rade putem šifrovane veze - nazvane virtualna privatna mreža ili VPN. Međutim, sistem Klintonove prihvata komande direktno sa interneta bez zaštite.

- To je totalno amaterski urađeno - rekao je Mark Mefre koji je osnovao dve sajbersigurnosne kompanije. On je rekao da je dozvolu za daljinsko pristupanje vezi direktno preko intreneta mogao da da samo neko ko je gledao pogodnosti na uštrb bezbednosti ili nije shvatio rizike.

Foto: Flickr/ iLikeSpoons, pixabay.com Foto: Flickr/ iLikeSpoons, pixabay.com

- Ozbiljna preduzeća sa timovima posvećenim ovim stvarima nikada sebi ne bi dopustili takav sistem - dodao je.

Da podsetimo, FBI agenti upozoravali su Klintonovu u toku kampanje u martu ove godine da su njeni kompjuteri na meti napada hakera, ali su čelnici kampanje tada odbili da sarađuju sa agentima. Ova afera je podigla veliku prašinu u američkoj kampanji, mada mnogi misle da je nedovoljna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA