AKO STE IKADA BILI IZLOŽENI HEMIOTERAPIJI, OVO MORATE DA ZNATE: Meso ne lupajte, zaprške NE, a špagete možete samo OVAKO (FOTO)

Namirnice je najbolje koristiti u svežem, sirovom stanju gde je to moguće, ili pripremati kuvanjem u vodi ili vodenoj pari, pečenjem u alu- foliji, pečenjem na žar ploči, dinstanjem bez dodataka masti

  • 4

Hematološki bolesnici nikako ne bi trebalo da jedu meso starijih životinja, a tokom pripreme ne treba da ga lupaju čekićem i omekšavaju začinima i senfom. Ukoliko pacijent zbog hemioterapije ima mučnine, on bi trebalo da izbegava da jede u toploj i prostoriji koja se oseća na kuvanje. Ovoj grupi bolesnika nisu zabranjeni mil šejk i čokoladno mleko, ali ih mogu konzumirati samo ponekad. 

Ovo su samo neki od saveta koji su se danas mogli čuti na tradicionalnom petom Forum za hematološke bolesnike, koji je održan u amfiteatru Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije. Tema ovog skupa, na kojem su priststvovali brojni pacijenti i članovi njihovih porodica bila je "Principi pravilne ishrane kod hematoloških bolesnika".

Mesni proizvodi izazivaju RAK, ali ne svi! Evo koje SMETE DA JEDETE!

Kako treba da se hrane pacijenti pre, u toku i posle terapije prisutnima je govorila nutricionista dietetičar Žana Klinčević, koja je na početku svog obraćanja istakla da je način ishrane veoma važan segment u lečenju hematoloških bolesti.

- Hemioterapija predstavlja lečenje malignih tumora pri kojoj dolazi do uništenja malignih ćelija ili njihovog smanjena i zaustavljanja rasta. Ovi lekovi imaju sistematsko dejstvo, što znači da oni ne deluju samo na tumorske već i na druge ćelije u organizmu. Oštećenje ćelija digestivnog trakta tokom hemioterapije dovodi do pojave dijareje, opstipacije i smanjena apsorpcije hranljivih materija iz creva - navodi Klinčević.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

S obzirom na sve to, način ishrane i te kako je bitan. Klinčević zato ističe, da ovi pacijenti, treba da smanje unos masti, alkohola, dimljeno meso na roštilju, crveno meso i slanu hranu a povećaju unos svežeg voća i povrća, i žitarica.

- Trebalo bi u toku dana imati pet, šest obroka. Tri bazična - doručak, ručak i večeru i tri poluobroka ili užine. Unošenje manje količine hrane u određenim vremenkim razmacima omogućava dobro varenje, apsorpciju hranljivih sastojaka i pražnjenje creva. Kako bi se najbolje očuvala vrednost namirnica najbolje je da se one koriste u svežem, sirovom stanju gde je to moguće, zatim da se pripremaju kuvanjem u vodi ili vodenoj pari, pečenjem u alu- foliji, pečenjem na žar ploči, dinstanjem bez dodataka masti - objašnjava Klinčević.

KAKO TREBA DA SE HRANE OBOLELI OD RAKA: U petak se održava peti forum za hematološke bolesnike

Kada je reč o proizvodima od žita, preporučljivi su polubeli, crni graham, ražani i druge vrste specijalnog hleba dobijeni od punog žita:

- Takođe, preporučuju se kuvane, pre svega integralne testenine, makaroni, špageti bez masnih preliva, pirinač, pšenični i kukuruzni griz, kuvan kukuruz, kuvano žito, heljda i proizvodi od nje, nemasni keks i biskviti...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Klinčević ističe i da hematološki bolesnici pored ribe treba da jedu i meso ali mladih životinja i to piletinu, ćuretinu, junetinu, konjetinu, teletinu.

- Prilikom pripreme mesa obavezno treba skloniti mesne naslage, kožice, žilice i nikada ga ne treba lupati čekićem, i omekšavati ga biljnim začinima i senfom... Suvomesnate proizvode nikako ne treba jesti - savetuje ona i dodaje da ishrana ovih pacijenata podrazumeva i obrano mleko i kiselo-mlečne proizvide od njega, mladi sir, dok milk šejk i čokolodano mleko mogu ponekad.

Prema njenim rečima, ova terapija dovodi do neželjenih efekata a najčešće su to anoreksija odnosno gubitak apetita i mršavljenje, mučnina, dijareja, opstipacija, ispucala usta i infekcije, promena ukusa hrane, anemija, tako da  svako ovo stanje podrazumeva određen način ishrane.

Foto-ilustracija: Profimedia/pixabay.com Foto-ilustracija: Profimedia/pixabay.com

Ova žena je osam meseci pila sok od šargarepe i izlečila je rak!

Prime radi, pacijenti koji dobiju anoreksiju trebalo bi da jedu na svaka dva sata manje obroke, i to visokokaloričnu hranu sa dosta proteina. Onaj ko ima mučnine trebalo bi takođe češće da jede ali hladnu hranu bez jakih mirisa, da sedi u sedećem položaju minimum sat posle obroka, da jede suvu ili pasiranu hranu i tečnost u malim gutljajima.

- Onima, koji kao neželjni efekat imaju dijareju, preporučuju se supe, čorbe, pirinač, tost, jogurt, mladi sir, piletina bez kožice, belance, kuvano povrće, dosta tečnosti. Ukoliko pacijent ima opstipaciju trebalo bi da jede sveže voće i povrće i integralne žitarice, da uzima jednu kašiku dnevno pšeničnih mekinja, seme lana dve do tri kašike dnevno i najmanje 1,5 litar tečnosti na dan. A, ako pacijent ima promenu ukusa hrane treba da ispira usta sa vodom pre obroka, da jede male obroke više puta dnevno, da konzumira aromatičnu hranu, meso da zameni mlečnim proizvodima i jajima, i da jede u društvu prijatelja - kaže Klinčević.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. oktobar 2016 | 20:47

    IZBEGNITE HEMOTERAPIJU -BOJNE OTROVE IZ 1SVETSKOG RATA-UBIJAJU CELIJE RAKA A I ZDRAVE CELIJE CIME UNISTAVATE ODBRAMBENI SISTEM VASEG ORGANIZMA!!! OPERACIJA,ZRACENJE , KONCENTROVANO ULJE MARIHUANE ,KURKUMA I SVE STO JACA VAS ODBRAMBENI SISTEM -DOVODI DO OZDRAVLJNJA!! !!

  • Tutor

    14. oktobar 2016 | 20:27

    Jedete ljudi sta vam duša traži, umreti se mora svakako.

  • Boki

    15. oktobar 2016 | 06:08

    Hemoterapija unistava celike raka, ali ne sprecava njihovo novo nastajanje sto u velikom broju slucajeva nije dovoljno za izlecenje. Samo jak imuni sistem moze se izboriti sa bolescu, a jak imunitet se stice godinama, gubi se preko noci. Hemoterapija oslabljuje imunitet, a bolestan covek je vec oslabljen pa treba stvarno biti pametan koliko i kada uzimati tu terapiju. Po meni najbolje je jesti presno povrce ili lako bareno, po mogucstvu domace ili organsko bez zacina i masti. Od voca samo ono sto ima lekovito dejstvo, slatke vocke izbegavati. Riba da pecena ili kuvana. Ulje, masti, secer, so, meso nikako. Ono sto dokazano leci je koncentovani sok od aronije u strogo propisanim kolicinama, vitamin B17 iz kostica voca poput kajsije, jabuke, pecurke bukovace... I naravno nikako stres jer to je glavni okidac bolesti. Samo jaka volja i pozitivno razmisljanje je 50% izlecenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA