≫ 

KRVAVA BITKA ZA MOSUL TRAJE: Iračka vojska se bori protiv ISIS-a, ova operacija ulazi u istoriju (FOTO) (VIDEO)

Irački zvaničnici su ranije naveli da će u operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica

  • 2

Premijer Iraka Hajder al-Abadi objavio je da je počela vojnu operacija da se grad Mosul oslobodi iz ruku Islamske države. Mosul je u "samom srcu" samoproklamovanog kalifata takozvane Islamske države od 2014. godine. On je poslednje veliko uporište Islamske države u Iraku u kom je pre sukoba živelo oko dva miliona stanovnika. Iako su iračke snage pobedile ISIS u brojnim bitkama na terenu, borba za Mosul biće najkompleksnija do sada i može trajati mesecima. Ovo je najveća vojna operacija u Iraku od odlaska američkih trupa 2011. godine.

BITKA ZA MOSUL JE POČELA UPRAVO SADA: Irak objavio rat Islamskoj državi (FOTO)

- Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela.  Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države - poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici "Irakija".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Irački zvaničnici su ranije naveli da će u operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica. Irački Kurdi, Pešmerge, su već uspele da preuzmu kontrolu nad sedam sela istočno od Mosula i sada kontrolišu glavni put koji vodi prema gradu. Stanovnici Mosula su posvedočili da su se snage Islamske države takođe pripremale za borbu i da su unutar grada postavili bombe na putevima i ispod mostova. Teroristi su takođe napravili mrežu podzemnih tunela kako bi mogli lakše da se kreću i prenose opremu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane SAD Eš Karter kaže da su njegova zemlja i ostatak međunarodne koalcije na čelu s američkom vojskom spremni da podrže Irak "u teškoj bici koja sledi". Karter je to izjavio juče nakon što je Bagdad objavio početak ofanzive za ponovno zauzimanje grada Mosula iz ruku Islamske države, prenosi Rojters.

- Ovo je odlučni trenutak u kampanji koja bi trebalo da Islamskoj državi nanese trajan poraz. Mi smo uvereni da će naši irački partneri pobediti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od Islamske države - naveo je Karter.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američki general Gari Voleski, najviši funkcioner koalicije predvođene SAD u Iraku, kaže da su iračke snage spremne da ponovo zauzmu Mosul i da je koalicija "uverena da će u tome uspeti."

- Borba za Mosul će biti teška, ali iračke snage bezbednosti su spremne. Dve godine smo čekali da oslobodimo Mosul i došao je taj dan - rekao je on, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američke snage Iračane podržavaju vazdušnim udarima, a americki vojnici imaju ulogu podrške i na terenu.

- Međutim, Iračani su ti koji predvode - rekao je portparol Pentagona Piter Kuk za CNN.

Kuk nije hteo da odgovara na kritike republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trama da najavljujći šta će uraditi, koalicija u stvari javlja svoje poteze neprijatelju, ali je rekao da "postoji elemenat iznenađenja u tome kako će akcija biti izvedena."

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Glavnokomnadujući međuanrodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države, američki general Stiven Taunsend, smatra da će operacija koju su iračke snage pokrenule za oslobođanje grada Mosula trajati nedeljama, a "moguće i duže". Taunsend je upozorio da bi ponovno osvajanje poslednjeg velikog uporišta Islamske države u Iraku moglo da potraje, prenosi AFP.

- Ova operacija za preuzimanje kontrole nad drugim po veličini gradom u Iraku verovatno će trajati nedeljama, verovatno duže, ali Iračani su se spremili za nju i mi ćemo stati uz njih - saopštio je americki general.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Polovina od oko 3.000 iračkih vojnika koje je Turska obučavala u kampu Bašika na severu Iraka, učestvuje u operaciji isterivanja Islamske države iz iračkog grada Mosula, saopštili su danas turski vojni izvori, javlja Rojters.

- Oko polovina od 3.000 njih trenutno učestvuje u operaciji. Druga polovina je ostala u rezervi - rekao je jedan od tih neimenovanih izvora britanskoj agenciji.

Turska je u sporu sa iračkom vladom zbog prisustva turskih trupa u Bašiki i pitanja ko bi trebalo da učestvuje u juriš na Mosul, koji je organizovan uz podršku SAD.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da bude deo operacije oslobađanja Mosula od Islamske države, kao i mogućih razgovora o budućnosti tog grada na severu Iraka. Erdogan je ponovio da je Turska zabrinuta da bi ta operacija mogla da izazove verske sukobe, ukoliko bi većinski sunitska oblast potpala pod kontrolu šiita.

- Kada Mosul bude oslobođen, Turska ne može da dozvoli razdor između sunita i šiita  u tom gradu - kazao je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) upozorila je danas da bi i do 100.000 Iračana moglo da pobegne u Siriju i Tursku zbog operacije oslobađanja Mosula, na severu Iraka, koji je pod kontrolom Islamske države. UNHCR je istakao da je potreban još 61 milion dolara za šatore, kampove, peći i opremu za zimu za interno raseljene u Iraku i dve susedne zemlje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, u Siriji su u toku pripreme za prijem do 90.000 iračkih izbeglica, preneo je Rojters. Istovremeno, zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš je rekao da je Turska spremna za stotine hiljada mogućih izbeglica iz Musula. Kurtulmuš je istakao da Turska, međutim, ne očekuje priliv izbeglica ako operacija oslobađanja Mosula "bude korektno sprovedena".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pratite dešavanja uživo:

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA