ISLAMSKA DRŽAVA SELI RAT U EVROPU?! Evo da li je i Srbija na udaru

Ubistva pojedinih "najboljih" komandanata IS, podele i strah od izdaje doprineli su da ta teroristička organizacija stalno gubi teritoriju

  • 30

Lideri Islamske države priseljeni su da prihvate da će izgubiti samoproglašeni kalifat u Iraku i Siriji, a terorističke napade na Zapadu vide kao način za napredovanje džihada, tvrde strani borci koji napuštaju IS dok se ona suočava sa ofanzivom na Mosul i predstojećim napadom na Raku.

RUSI UPOZORAVAJU NA STRAVIČNU OPASNOST: 30 bombaša samoubica i 1.200 terorista sprema napad na Alepo!

Ubistva pojedinih "najboljih" komandanata IS, podele i strah od izdaje doprineli su da ta teroristička organizacija stalno gubi teritoriju, navode dvojica muslimana iz Belgije, koji su nedavno napustili IS i pobegli u Tursku, piše Indipendent.

Istovremeno, navodi britanski list, uništavanje municije dovelo je do toga da ta organizacija sve više zavisi od lakog naoružanja, automobila kojima vrši samoubilačke napade i improvizovanih eksplozivnih sredstva u pokušaju da zaustavi ofanzive, koje su protiv nje pokrenute.

- Kada je IS ušla u Irak i preuzela oklopna vozila od iračke vojske, to je bio veliki uspeh jer im je to omogućilo da se kreću veoma brzo, ali kada je krenulo bombardovanje Amerikanaca većina tih oklopnih vozila je uništena, te ih je kretanje u njima samo učinilo velikim metama - smatra Rašid (27), koji je radio kao mehaničar u Belgiji pre nego što je otišao u Siriju.

Foto-ilustracija: ISIS Foto-ilustracija: ISIS

Prema njegovim rečima, sada lideri IS govore o ribatu, odnosno odbrani teritorije, a ne napredovanju.

On dodaje i da IS ima rakete zemlja -vazduh, ali ukazuje na to da su vrlo malo aviona oborili.

Rašid je ocenio i da ta teroristička organizacija ima dobre stručnjake za pravljenje bombi i automobile za vršenje samoubilačkih napada koji su efikasni i mogu da uplaše neprijatelja.

- Međutim, kada su Amerikanci i Rusi započeli vazdušne napade, automobili su razneti pre nego što su stigli do neprijatelja, tako da sada nisu tako efikasni, a veliki broj volontera za vršenje samoubilačkih napada je poginuo - naglasio je Rašid.

Ipak, kako je ocenio, ljudi se mogu pripremiti za samoubilačke napade u Ervopi što može naneti još veću štetu.

Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy

- Tako da lideri IS smatraju da bi tamo trebalo da se odigrava borba. Mnoga braća sada osećaju da se Mosul ne može zadržati, kao ni Raka. Tako da se borba prenosi u Evropu - upozorio je Rašid.

Podsetimo, stručnjak za terorizam Dževad Galijašević, upozorio je da teroristi na Balkanu imaju preko 100 centara i da u svakoj zemlji postoji svakodnevna opasnost od terorističkih napada.

ISIS HOĆE DA SRBIJA BUDE DEO KALIFATA: Prete nam teroristički napadi, ugledni stručnjak upozorio na NAJKRITIČNIJA MESTA!

- Samo u Bosni i Hercegovini ima 64 kampa za obuku teroristista i čak 100.000 potencijalnih džihadista. Takvih kampova i terorističkih centara ima u svakoj zemlji Balkana. Osim Bosne, najviše ih ima na Kosovu i u Makedoniji – rekao je on za Informer, pa dodao:

Međutim, ni Srbija nije pošteđena, pošto postoji izuzetno jako uporište terorista i džihadista u Sjenici, Novom Pazaru, Preševu, Bujanovcu i Medveđi. U ovim kampovima se teroristi svakodnevno treniraju za napade i ubistva. Samo je pitanje vremena kada će stići naredba da se na Balkanu učini neki teroristički akt poput onih u Parizu, Briselu i Nici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    22. oktobar 2016 | 14:14

    Super, znamo da postoje kampovi u Srbiji i znamo gde su a nista ne cinimo po tom pitanju? Ko je ovde blesav?

  • Boki

    22. oktobar 2016 | 14:06

    Kako je moguce da se to zna, a da drzava ne reaguje? Ja mislim da je to samo nagadjanje i dezinformacija.

  • Predator

    22. oktobar 2016 | 23:04

    Masoni nas lažu sve lažu iluminati su stvorci isila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA