≫ 

PSIHIČKE BOLESNIKE LEČE LAICI: Za lečenje građana potrebno 6.500 psihoterapeuta, Srbija ima svega 500

Manjku terapeuta kumuje i činjenica da edukacija iz psihoterapije neretko traje i po deset godina, a osim toga, veoma je i skupa

  • 11

Srazmerno broju stanovnika, Srbiji je potrebno 6.500 psihoterapeuta, međutim, po evidenciji Saveza društava psihoterapeuta Srbije, sa sertifikatom radi svega njih 500.

LEKARI OTKRIVAJU: Evo koga je teže lečiti, žene ili muškarce

Kako Politika piše, Zakon o psihoterapiji, koji bi definisao standarde struke i regulisao položaj psihoterapije u sistemu zdravstvene zaštite, još nije donet. Stručnjacima iz ove oblasti u zdravstvenim ustanovama priznaje se samo diploma iz psihologije ili specijalizacija iz psihijatrije na Medicinskom fakultetu, a ne i edukacija iz psihoterapije.

Osam znakova da je vreme da odete kod psihijatra!

- Manjku terapeuta kumuje i činjenica da edukacija iz psihoterapije neretko traje i po deset godina. Osim toga, veoma je i skupa, jer podrazumeva sticanje znanja i kod inostranih profesora, prisustvovanje brojnim strukovnim kongresima - kaže dr Zoran Milivojević, predsednik Saveza društava psihoterapeuta Srbije i predsednik Šestog kongresa psihoterapeuta Srbije, koji se upravo održava u Beogradu.

Ptinskrin: Youtube/Život sa Aromom Ptinskrin: Youtube/Život sa Aromom

Privatna psihoterapija je dostupna malom broju osoba u našoj zemlji, zbog čega je, navodi Milivojević, na Kongresu psihoterapeuta pre tri godine doneta deklaracija da pravo na psihoterapiju mora da bude deo zdravstvenog sistema.

Međutim, liste čekanja na psihoterapiju u državnim zdravstvenim ustanovama su besmisleno dugačke, a zbog sistemske potcenjenosti znatan broj psihoterapeuta prelazi u privatnu praksu.

- Naš cilj jeste da se psihoterapija prizna kao posebna profesija i da se osnuje komora psihoterapeuta koja bi izdavala, ali i oduzimala licence onima koji se ogreše o etičke principe struke. Svesni smo da se danas mnogi neosnovano predstavljaju kao psihoterapeuti, što ostavlja širok prostor za zloupotrebu klijenata. Zbog toga smo veoma motivisani da istrajemo u zahtevu da se ova oblast uredi u skladu sa međunarodnim standardima i našom socijalnom realnošću. U svetu je definisana minimalna cena psihoterapijske seanse, što kod nas nije slučaj, a smatramo da i Ministarstvo rada i Ministarstvo zdravlja mogu da donesu pravilnike kojima bi se regulisao rad psihoterapeuta u okviru zdravstvenih ustanova - ističe dr Milivojević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    23. oktobar 2016 | 09:34

    Kod nas je sramota ići kod psihijatra, zato ceh plaćaju lokalne prodavačice i kasirke koje moraju da slusaju pacijente.

  • Видим, сви визионари ...

    23. oktobar 2016 | 10:57

    Можда 65,000 и то да раде у три смене. Обавезна сесија за све почевши од државног дна тј. врха, па све остале. Увести под обавезно и полиграф.

  • Matori

    23. oktobar 2016 | 11:38

    Pa vidimo posledice toga svako vece u Dnevniku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA