EVO KADA ŠALTERI DEFINITIVNO ODLAZE U ISTORIJU: Redovi su prošlost, sve poslove završavaćemo "klikom"!

Od kraja novembra na jednom mestu brojne korisne informacije i službe

  • 6

Srbija u prvoj polovini novembra dobija nacionalni portal otvorenih podataka, koji će građanima i srpskoj privredi omogućiti pristup velikom broju informacija.

Uz pomoć ovog portala samo jednim klikom iz fotelje moći ćete da poručujete mobilne telefone, udžbenike za školu i završavate mnoge administrativne poslove.

KA SRBIJI ĆE KRENUTI MILION I PO MIGRANATA: Novi izbeglički talas preti Balkanu

Redovi i šalteri će polako ali sigurno otići u zaborav, a Srbija će konačno ući u red otvorenih državnih uprava.

- Tržište otvorenih podataka procenjeno za Evropu u ovoj godini je 43 milijarde evra. Dokazano je da država koja potpuno otvori podatke smanjuje stopu nezaposlenosti i do dva odsto, a BDP raste za više od jedan odsto. Samim tim, povećava se zaposlenost i produktivnost - rekao je za Večernje novosti Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

On navodi da je ideja da svaka institucija ima pristup ovom portalu, da kontinuirano ubacujemo nove podatke, a da privreda i građani imaju stalni pristup.

Portal se radi u saradnji sa francuskom vladom. Oni su nam besplatno dali svoj sajt, trenutno drugi u svetu posle Velike Britanije.

Kada je država otvorila podatke za lekove i medicinska sredstva, posle samo tri dana jedna IT kompanija iz Jagodine je napravila aplikaciju za mobilni telefon koja se zove "baza lekova" i besplatna je.

Dovoljno je da ukucate ime leka ili njegovu aktivnu komponentu i dobićete sve ono što piše na belom papiriću iz kutije. Tu su kontraindikacije, sastav, način pripreme.

- Najbolja stvar je kada se ukrsti nekoliko podataka. Kada smo ukrstili podatke iz Agencije za bezbednost saobraćaja o nesrećama u Beogradu, geopodatke sa portala RGZ, dobili smo aplikaciju gde se trenutno nalaze crne tačke, tačnije gde je najveća gužva u saobraćaju i mogućnost da je izbegnemo - objašnjava Stojanović.

Foto-ilustracija: Profimedia/PixPO Foto-ilustracija: Profimedia/PixPO

Nedavno su ukršteni i podaci sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Od njih je dobijen merač zagađenosti vazduha polenom i napravljena je aplikacija koja daje mapu zagađenosti u Beogradu. Tako, na primer, ako imate dete koje je alergično i vidite da je na Kalemegdanu iznos 10, nečete ići u taj park da vam dete ne bi dobilo kijavicu.

Najkasnije od polovine novembra građani će putem nacionalnog portala e-uprava moći da podnesu zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku, saopštili su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Ministarstvo zdravlja Srbije.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keti

    24. oktobar 2016 | 09:05

    A sta ce oni koji nemaju komjuter, lap top mobilni i internet ...im jos ljudi koji su bez takvih stvari..

  • BASA

    24. oktobar 2016 | 09:07

    Sta ste cekali , do Sada !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA