MMF NE ŽELI DA RASTU PENZIJE: Rast plata samo u zdravstvu i prosveti!

MMF se izričito protivi bilo kakvom povećanju penzija, a voljni su da dozvole samo jednokratnu isplatu

Međunarodni monetarni fond (MMF) izriče samo pohvale za dosadašnji učinak fiskalne konsolidacije i ocenjuje da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja, ali uprkos, tokom aktuelne šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti nije voljan da odobri povećanje plata i penzija.

Vučić i MMF: Za sada bez dogovora o povećanju plata i penzija

Prema saznanjima Politike, MMF se izričito protivi bilo kakvom povećanju penzija, a voljni su da dozvole samo jednokratnu isplatu, pred Novu godinu, korisnicima primanja do 23.000 dinara. Iznos potencijalne jednokratne pomoći još nije utvrđen, a u javnosti je bilo reči o iznosima od 5.000 do 7.000 dinara.

Prema "kalendaru” ovog nadzornika naših javnih finansija povećanje penzija, i to minimalno, moglo bi da usledi tek krajem 2017. godine.

VUČIĆ OBEĆAO: Do kraja godine veće plate i penzije

Foto: Profimedia/Sputnik Foto: Profimedia/Sputnik

Što se tiče plata u javnom sektoru MMF je saglasan da se minimalno povećaju plate u prosveti i eventualno zdravstvu za oko dva odsto, dok smatraju da činovnici, vojska i policija imaju solidne zarade i da su u nekim slučajevima i preplaćeni. Za njih je važno da pomenuto povećanje bude održivo i da u narednim godinama može da se isplaćuje uvećan iznos.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glorija

    25. oktobar 2016 | 16:09

    Svako povecanje zarada bice od velike pomoci i koristi zdeavstvenim i prosvetnim radnicima!

  • kolin

    25. oktobar 2016 | 11:36

    "Za njih je važno da pomenuto povećanje bude održivo i da u narednim godinama može da se isplaćuje uvećan iznos."Ustvari MMF nije protiv povecanja vec trazi odrzivost sistema , posto ce nasa vlada to izvesti bice sve odobreno.

  • rajko

    25. oktobar 2016 | 16:04

    MMF ce se na kraju sloziti da se i penzije povecaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA