1

EPS investira 500 miliona evra u obnovu HE do 2025!

"Elektroprivreda Srbije" uložiće oko pola milijarde evra u revitalizacije hidroelektrana u periodu od 2016. do 2025. godine, čime će se povećati snaga i efikasnosti kapaciteta koji proizvode "čistu energiju"

Korišćenje hidropotencijala je veoma značajno za energetsku bezbednost Srbije i fokus "Elektroprivrede Srbije" biće investiranje u obnovu hidroelektrana, koje proizvode jednu trećinu električne energije u Srbiji - rečeno je na konferenciji "Značaj hidropotencijala za energetsku bezbednost".

EPS investira i ispunjava potrebe građana: Otvorena nova šalter sala u Obrenovcu!

Saopštenje iz EPS-a: Na računima za električnu energiju nije bilo GREŠAKA!

- "Elektroprivreda Srbije" uložiće oko pola milijarde evra u revitalizacije hidroelektrana u periodu od 2016. do 2025. godine, čime će se povećati snaga i efikasnosti kapaciteta koji proizvode "čistu energiju". Od planova za nove kapacitete sigurno je da će se graditi četvrti agregat u HE "Potpeć", u planu su obnove malih hidroelektrana i izgradnja novih na vodoprivrednim objektima, dok se ostali potencijalni projekti razmatraju. Gradnja HE "Đerdap 3" po trenutnim tržišnim uslovima nije održiva - rekao je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju JP EPS na skupu u organizaciji Balkanmagazina i EPS-a.

On je dodao da je Srbija je sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 10,5 milijardi kilovat-sati na drugom mestu u regionu po količini energije proizvedene u hidroelektranama, iza Rumunije, koja ima značajno veću teritoriju.

- Postoje mogućnosti za proizvodnju još oko devet milijardi kilovat-sati električne energije godišnje iz hidropotencijala u Srbiji, ali bi te procene trebalo uzeti sa rezervom jer su se od istraživanja promenili klimatski i drugi uslovi. Najveći neiskorišćeni potencijal u regionu je reka Drina – istakao je Jakovljević.

Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, rekla je da su energetska bezbednosti i korišćenje hidropotencijala neraskidivo povezani sa klimatskim promenama.

- Voda kao potencijal za proizvodnju energije jeste pravi zeleni izvor energije jer nema emisija štetnih gasova, ali da je pri planiranju korišćenja i gradnje novih elektrana potrebno uzeti u obzir uticaj klimatskih promena. Istraživanja i projekcija pokazuju da smanjenje protoka u rekama u Srbiji, što će negativno uticati i na energetiku – rekla je Božanićeva.

Dejan Ostojić, direktor Sektora za tehničke poslove proizvodnje električne energije u JP EPS rekao je da je u prvih devet meseci ove godine EPS proizveo 27,7 milijardi kilovat- sati električne energije od čeka 32,2 odsto u hidroelektranama.

- Završena je obnova agregata HE "Bajina Bašta" u koju je uloženo 77 miliona evra, a u toku su revitalizacije agregata HE "Đerdap 1" i HE „Zvornik“. Priprema se revitalizacija "Vlasinskih HE", reverzibilnih hidroelektrana "Bajina Bašta" i "Đerdap 2", i drugih hidroelektrana u sistemu EPS-a – rekao je Ostojić.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, EPS, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • R
    Rade

    Snasla se i ova vlada na koji nacin da opere pare i da napuni dzepove