ZAVET ĆUTANJA PORODICE STANKOVIĆ: Evo zašto ništa ne znamo o životu čuvenog pisca

- Baka Angelina je još dugo živela posle Bore, bila je zatvoreni tip žene, pa nisam uspela da saznam i čujem mnogo o životu dede - ispričala je Zora, unuka Bore Stankovića

  • 3

Jedan od najvećih srpskih književnika koji je uspeo da nam približi kulturu, melos i mentalitet patrijarhalnog Vranja je Borisav Bora Stanković, ali na žalost o njegovom životu možemo samo da nagađamo i to na osnovu likova koje nam je ostavio u literaturi.

BORA STANKOVIĆ NIKAD NIJE NOSIO BRADU I BRKOVE: Ali pamtimo ga po ovom portretu. Otkriveno je kako je nastao (FOTO)

Njegovi potomci su za portal Jugmedia otkrili da je Bora imao tri ćerke i da je priželjkivao da dobije sina, kao i to da je nakon selidbe iz rodnog grada do kraja života želeo da se u njega vrati. Osim toga, ništa drugo se ne zna. Kao da je po sredi bio zavet ćutanja koji se prenosi sa generacije na generaciju i onemogućava da saznamo bilo šta o njegovim navikama, karakteru i sklonostima.

Supruga Borisava Stankovića živela je još 20 godina nakon smrti muža, ali kako je i sama bila žena „starinskog“ tipa koja se držala običaja i tradicije, skoro da nije pričala ni očemu iz zajedničkog života sa Borom.

- Baka Angelina je još dugo živela posle Bore, bila je zatvoreni tip žene, pa nisam uspela da saznam i čujem mnogo o životu dede. Ni moja majka nije pričala tako neke stvari koje bi bile zanimljive pa da od toga pravimo priču. Bora je živeo u vremenu kada se znalo kome i gde je mesto. Muškarac je čovek koji vodi računao o porodici, a žena vodi porodicu iznutra - rekla je Borina unuka Zora Živadinović Davidović, dodajući da je njen deda bio tipičan čovek svog vremena, a možda i za nijansu oštriji za period u kome je živeo.

Unuka slavnog pisca na kraju naglašava da je njena baka Angelina svog supruga uvek oslovljavala sa Borislav, što govori o odnosu koji je u to vreme bio uobičajen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GLUMICA

    6. novembar 2016 | 10:29

    i ja sam potomak Stankovica i moji se prezivaju Stankovici i iz Vranja su...baba i deda.Rod su po njegovoj liniji i u toj porodici nisu bili zadovoljni izborom snaje i njegovog loseg zivota sa njom. Zato zavera cutanja postoji ali sa MAJCINE linije---linije njegove zene. Toliko

  • Arhangel

    7. novembar 2016 | 13:43

    Bora je moj omiljeni pisac. I danas se mnogo uzbudim dok citam njegova dela. Steta sto u njegovo vreme nije bila Nobelova nagrada. Sigurno bi je dobio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA