TEŠKA NESREĆA U CRNOJ GORI: Autobus sleteo u Zetu, kombi se jedva zaustavio na obali! SPASIOCI SU URADILI FENOMENALNU STVAR (FOTO)

Bujične poplave u Crnoj Gori izazvale su stanje prirodne katastrofe, što je uzrokovalo i ovu saobraćajnu nesreću. Pomoć unesrećnim građanima pružili su timovi iz 16 zemalja

  • 9

Autobus crnogorskih registarskih tablica sa 25 putnika sleteo je u hladnu reku Zetu u mestu Rogane, dok je kombi iskliznuo sa puta i prevrnuo se na obali reke. Do saobraćajne nesreće je došlo, jer su bujične poplave odnele desnu stranu puta, koje vodi kroz ovo mesto, nedaleko od Podgorice. Na lice mesta su izašla četiri spasilačka tima sa oko 70 spasilaca, kako bi pružila pomoć unesrećenima.

Američki ambasador Kajl Skat: Srbija ne mora da bira između Rusije i NATO

PUTIN STAVLJA ŠAPU NA SRBIJU: Sedam dana ruske ofanzive na Beograd!

Bujične poplave u Crnoj Gori uzrokovale su stanje prirodne katastrofe. Poplave su krenule nizvodno od Danilovgrada, da bi u Roganima nadomak Podgorice odnele su desnu stranu kolovoza.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Istovremeno, na levoj obali reke došlo je do hemijskog incidenta, jer se tu nalazilo skladište municije Vojske Crne Gore. Na saniranju posledica tog incidenta angažovao se gruzijski tim, koji je pružio pomoć crnogorskim kolegama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Pošto je ovaj akcident stavljen pod kontrolu, izraelski i azerbejdžanski timovi su se dali u spasavanje i pružanje pomoći putnicima, dok je američki tima angažovan na prevozu povređenih do zdravstvenih ustanova.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na sreću, ovo je bio samo scenario jedne od akcija, sprovedene u realnom vremenu, u okviru međunarodne terenske vežbe "Crna Gora 2016", koju ekskluzivno prati ekipa portala Telegraf.rs.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Naime, u ovoj susednoj državi u toku je četvorodnevna vežba, tokom koje predstavnici vojnih, policijskih i civilnih službi 32 zemlje proveravaju kapacitete i uvežbavaju procedure kako da pomognu državi, koja je ugrožena prirodnom katastrofom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Crna Gora je ove godine, kao zemlja domaćin, odabrala vežbe vezane za poplave, pošto je ceo Balkan prethodnih godina više puta bio ugrožen ovom prirodnom katastrofom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Pored crnogorskog tima, učestvuje još 6 timova iz zemalja članica NATO i još 10 timova iz partnerskih država, među kojima je i Srbija. Nas zastupaju dva tima iz Užica i Prijepolja, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica. Još 15 zemalja poslalo je svoje predstavnike, kao savetnike na ovu međunarodnu vežbu, čime je ukupan broj učesnika dostigao brojku od 680 ljudi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ova vežba je izvedena, ne bi li se uverili kako timovi funkcionišu na licu mesta. Primera radi, azerbejdžanski tim nije imao prsluke za spasavanje, pa su im u pomoć pritekli Izraelci - objasnio nam je kako protiče vežba na terenu, Darko Žižić, komandant akcije u Roganima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Paralelno sa ovom akcijom, na još tri lokacije su se takođe sprovodile vežbe, koje treba da daju odgovor, koliko su sve ove zemlje imaju kapaciteta i koliko su sposobne da primene procedure u vanrednim situacijima, a u kontekstu prihvatanja međunarodne pomoći.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Zemljotresi, poplave, požari, tehničko-tehnološke nesreće, ekološki incidenti i druge katastrofe vrlo često ostavljaju stravična razaranja i odnose ljudske živote. Iskustvo je pokazalo da ni najmoćnije države nekada nisu u mogućnosti da daju adekvatan odgovor na ovakve situacije. U takvim okolnostima međunarodna pomoć je neophodna. NATO i partneri imaju vrlo efikasan i razvijen sistem delovanja u slučaju civilnih katastrofa. To potvrđuje i ova vežba - kaže Mirsad Mulić, direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako su se na vežbi snašli pripadnici srpskog tima, kako izgleda život u spasilačkom kampu, ali i kako španski psi pomažu u pronalasku utopljenika, čitajte na Telegraf.rs, jedinom portalu iz Srbije, koji je dobio ekskluzivno pravo da izveštava sa ove vežbe, koja traje do 3. novembra.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alen đukić

    1. novembar 2016 | 22:47

    Bože dragi ove sprdnje ču Azerbajdzjanci Amerikanci Gruzici Japanci Kinezi da spašavaju narod po Crnoj Gori e Bože pomozi šta se neće sve napisat a svi da mogu bi nas žive zatrpali a ne da nas oni spašavaju ee kuku nama odsad pa dovijeka

  • Tutor

    1. novembar 2016 | 22:57

    A ameri šoferiraju.

  • Nn...

    1. novembar 2016 | 21:54

    Dobroste obuceni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA