KONAČNO OTKRIVENA VELIKA TAJNA: Ko je stvarno ukrao 204 sanduka zlata iz Srbije, a nije kralj Petar II kako se mislilo

Italijani i Nemci razgrabili većinu sprskog blaga tokom

Kralj Petar Drugi Karađorđević je 1941. godine pobegao iz zemlje i poneo narodno zlato - jedan je od najčešće korišćenih argumenata u proteklih 75 godina protiv kraljevske porodice.

Čovek kog svi obožavate, ali ne znate mu ime, a nikad mu ni indeks niste videli (FOTO)

Polazeći od teze, decenijama korišćene u postkomunističkoj istoriografiji, Dušan Babac i Aleksandar Ognjević u knjizi "Tajne kraljevksog blaga" demaskiraju ovaj višedecenijski mit oktirivajući da je sudbina zlata i kraljevskih dragocenosti bila potpuno drugačija.

Posle više godina istraživanja, autori su pronašli koliko su zapravo zlata kralj i vlada poneli tokom evakuacije, kakva je bila sudbina dragocenosti skrivenih u manastiru Ostrog, kakva je bila uloga Nemaca, Italijana, Amerikanaca, Ozne i Udbe u raznošenju blaga, kao i šta se dogodilo sa izuzetno vrednim umetničkim delima i svetinjama u vlasništvu kraljevske porodice.

- Kralj Petar nije ukrao narodno zlato i nije živeo bogato u emigraciji. Jedan gram zlata on nije razmenio! Ovu priču su sistematski posleratnih godina proturali protivnici monarhije i kao mantru, preneli je na svoje potomke - rekao je za Večernje novosti Dušan Babac.

Dodao je da je Kraljevina Jugoslavija dočekala Drugi svetski rat sa stabilnim rezervama i neposredno pre ratnih sukoba planski je nastojala da sačuva novac i zlato i skloni ih na sigurno.

Ipak, tokom povlačenja prema Crnoj Gori morala je da spali velike emisije novčanica, kako novac ne bi došao u ruke okupatora. I to je bila jedinstvena mera u istoriji monetarne politike jedne države.

Foto-ilustracija: Foter/BullionVault Foto-ilustracija: Foter/BullionVault

- Od 204 sanduka zlata filijale Narodne banke u Užicu, Italijani su u aprilu i maju 1941. zaplenili 179 sa 8.393 kilograma čistog zlata. Od preostlih 25, Nemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri, osam je ponela vlada, pet generalitet, jedan je ukraden, a pet je otela Ozna posle rata - navodi Babac.

Otkriva i da su posle kapitulacije Italije, Nemci zaplenili i jugoslovnesko zlato koje je bilo kod njih. Američke trupe su ga u maju pronašle i oduzele i posle Londonskog sporazuma vraćeno je Italiji, koja je vratila Jugoslaviji celokupno zaplenjeno zlato, na osnovu Ugovora o miru.

Autori tvrde da je Jugoslaviji posle rata vraćeno najviše zlata u odnosu na druge zemlje u Evropi.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    3. novembar 2016 | 09:48

    Svako svoju pricu - protura... (U pokusaju restauracuje monarhije i grabeza, tza."princeva"i iprinceza",,svasta cemo jos - cuti.,Uzgred 44 clanova familije Karadjordjevic je podnelo zahteve sudu u Strazburu.Mnogi medju sobom i ne -razgovaraju.Toliko o - plemenitoj lozi.)...

  • Tadija

    3. novembar 2016 | 09:48

    Laz,pitaj te stare Niksicane,kada je kralj bjezao sa aerodroma kod Niksica,morali su da izbacaju kašete iz aviona,jer nije mogao da uzleti od tezine,a bilo je,kako kazu stari,dosta kaseta,godinama se u okolinu nalazilo zlato,tako da mislim da je kralj,obezbedio svoje potomstvo,na stetu srpskoga naroda.

  • Draškić

    3. novembar 2016 | 12:06

    I ovo neki muzičari odnosno istoričari? Danas propagandnoga materijala ne fali. Piše se da se ugodi finansijerima. Da je jedna država vratila toliko zlato drugoj državi odnosno Jugoslaviji o tome bi postojali validni dokazi i ne bi bilo mesta za špekulacije. A kralj i vlada em utekli em mislili i dalje lagodno živeti. E pa što je puno puno je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA