ŠTA RADIMO? U toku je velika rasprodaja srpskog blaga starog 2.000 godina

Nove generacije Srba jednog dana će morati da u Evropi ili Americi kupuju novčić Cara Konstantina, jer ga ovde više neće biti

  • 16

U toku je velika rasprodaja istorijskog i kulturnog nasleđa po izuzetno niskim cenama, skrenuli su pažnju javnosti danas kolekcionari sa Sajma numizmatike koji je održan na niškom Sajmištu.

Pre 60 godina, sala sa 212 stolica bila je DUPKE PUNA: Beograd slavi važan jubilej!

U prilog ovoj tvrdnji izlagači su između ostalog istakli i to što su se novčići stari oko 2.000 godina mogli da kupe za samo jedan evro, a novčić izrađen u vreme vladavine Cara Konstantina na današnjem sajmu prodavao se za svega 10 evra.

Orden za hrabrost, izuzetno vredno priznanje koje je dodeljivano za hrabrost iskazanu u Drugom svetskom ratu i potom u mirnodopskom periodu, prodavan je za svega 500 dinara.

Portret carice Fauste, supruge Konstantina Velikog, na bronzanom novcu. Iskovan je u Carigradu neposredno pre nego što će biti pogubljena. Foto: Wikimedia Commons/Saperaud Portret carice Fauste, supruge Konstantina Velikog, na bronzanom novcu. Iskovan je u Carigradu neposredno pre nego što će biti pogubljena. Foto: Wikimedia Commons/Saperaud

Poznati niški kolekcionar i dugogodišnji predsednik Društva kolekcionara "Medijana" Vukadin Dimitrijević rekao je da je u Srbiji sve manje pravih kolekcionara koji kupuju stare novčiće i druge starine da bi uvećali svoje kolekcije, a sve je više onih koji kupuju starine da bi ih prodali u inostranstvu.

- Oni ne gledaju šta kupuju. Intesuje ih samo da što jeftinije kupe, a da što skuplje prodaju. Prodaju isključivo u inostranstvu jer tamo dobijaju i deset, dvadeset puta veću cenu nego ovde - rekao je za Betu Dimitrijević.

On je istakao da će neke nove generacije Srba jednoga dana morati da u Evropi ili Americi kupuju novčić Cara Konstantina, jer ga ovde više neće biti.

Dugogodišnji kolekcionar iz Sokobanje Ivan Bojković takođe se složio da se kulturno i istorijsko nasleđe prodaje u bescenje.

- Danas na sajmu nisam ništa prodao jer među posetiocima nije bilo pravih zaljubljenika numizmatiku i starine. Vrednost svih predmeta je obezvređena, ali je i to bilo skupo onima koji su ovde samo radi preprodaje - rekao je Bojković.

Foto: Wikipedia/National Bank of Yugoslavia Foto: Wikipedia/National Bank of Yugoslavia

Novog vlasnika danas na sajmu nije dobila naša najveća novčanica iz vremena hiperinflacije koju je vlasnik prodavao za samo 50 dinara, ali ni "Jadnici" Viktora Igoa štampani još 1879 godine, a prodavani za 3.000 dinara.

Nisu prodati ni kutijica za barut, takozvana barutnica, iz vremena Prvog srpskog ustanka za koju je traženo 80 evra, metalna kopča stara 6.000 godina, srednjevekovna koplja, i noževi koje su srpski oficiri nosili između dva svetska rata.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA