Pre 60 godina, sala sa 212 stolica bila je DUPKE PUNA: Beograd slavi važan jubilej!

Pozorište Atelje 212 osnovano je 12. novembra 1956. godine u prostorijama tadašnjeg dnevnog lista "Borba". Prva predstava bila je "Faust", u režiji Mire Trailović

  • 3

Pozorište "Atelje 212" obeležiće 12. novembar - 60. rođendan tog pozorišta predstavom "Deca radosti" dramske spisateljice Milene Marković, u režiji Snežane Trišić.

BOLJE JE BITI NEVASPITAN, NEGO LOŠE VASPITAN: Misli Duška Radovića koje će vam promeniti život (FOTO)

"Deca radosti" je poetska drama u kojoj autorka obrađuje temu smene generacija u proteklih 60 godina kolektivne istorije jednog društva, temu rokenrola i "večne mladosti". Ta drama predstavlja i neku vrstu artikulacije kolektivnog sećanja društva i emocije o prošlom vremenu koje ostavlja trag u sadašnjosti.

Pozorište Atelje 212 osnovano je 12. novembra 1956. godine u prostorijama tadašnjeg dnevnog lista "Borba". Prva predstava bila je "Faust", u režiji Mire Trailović.

DA JE NEKO MOGAO DA ME SPASE, TO BI BIO TI: Oproštajno pismo Virdžinije Vulf najtužnija je priča o pravoj ljubavi (FOTO)

Osnovala ga je grupa reditelja, pisaca i glumaca sa željom da naprave teatar u kojem će se prikazivati komadi koji bi bili avangardni u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu.

Foto: Atelje 212 Foto: Atelje 212

Prvi rukovodioci pozorišta bili su Radoš Novaković i Bojan Stupica. Pomoćnica upravnika, ubrzo zatim i prva direktorka pozorišta bila je Mira Trailović jedna od osnivača ovog kulturnog zdanja po čijem je imenu januara 2014. godine nazvana velika scena ovog pozorišta.

Mogu li ove BRUTALNO JAKE REČI Radeta Šerbedžije da probude jedinstvo svih nas zajedno?

Inače, Mira je zajedno sa Jovanom Ćirilovom osnovala i sada nadaleko poznati međunarodni pozorišni festival BITEF.

Zanimljiv je i sam naziv pozorišta kome je pored imena dodat broj 212. To je zbog toga zato što je u prvobitnoj sali bilo svega 212 stolica, pa su njegovi osnivači odlučili da konačan naziv teatra bude “Atelje 212″.

 

Foto: Atelje 212, Google Maps Foto: Atelje 212, Google Maps

Krajem 1964. godine, pozorište se preselilo u zgradu koju je projektovao Bojan Stupica, u tadašnjoj Ulici Ive Lole Ribara, današnjoj Svetogorskoj gde se i dan-danas nalazi.

ZAVET ĆUTANJA PORODICE STANKOVIĆ: Evo zašto ništa ne znamo o životu čuvenog pisca

“Atelje 212″ poznat je i po tome što je prvo pozorište u istočnoj Evropi u kojem se igrala predstava “Čekajući Godoa” Semjuela Beketa 1956. godine.

Kroz ovo pozorište, kao stalni njegovi članovi prošle su mnoge legende srpskog i jugoslovenskog filma i pozorišta. Među njima su mnogi koji više, nažalost, nisu sa nama: Dragan Nikolić, Milena Dravić, Rahela Ferari, Bora Todorović, Ružica Sokić, Vlastimir-Đuza Stoiljković, Mija Aleksić, Seka Sablić, Zoran Radmilović, Petar Kralj, Mira Banjac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA