AKO NISTE LEGALIZOVALI SVOJE ORUŽJE, kazne su od 2017. godine DRAKONSKE

U zavisnosti od dela, kazne za neovlašćeno držanje oružja ,municiju, eksplozivne materije ili minsko-eksplozivna sredstva, kao i za njihovu prodaju i razmenu iznose i do 12 godina zatvora

  • 27

Predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koji je Vlada usvojila prošle nedelje, ušao je u skupštinsku proceduru a očekune se da većina izmena počne da se primenjuje 1. januara 2017. godine. Izmene ovog dokumenta, između ostalog, pro pisuju i drastične kazne za neovlašćeno držanje oružja.

OPREZ, VELIKA PROMENA U ZAKONU: Kazna za posedovanje nelegalnog oružja je bila 6 meseci zatvora, od jeseni se SVE MENJA

U zavisnosti od dela, kazne za neovlašćeno držanje oružja,municiju, eksplozivne materije ili minsko-eksplozivna sredstva, kao i za njihovu prodaju i razmenu iznose i do 12 godina zatvora.

Stav 1 člana 348 koji se menja u zakoniku, kada ovaj dokument bude usvojen glasiće:

Ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje, konvertibilno ili onesposobljeno oružje, njegove delove, municiju, eksplozivne materije ili minsko-eksplozivna sredstva, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina, i novčanom kaznom.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Ako su  predmet ovog dela vatreno oružje, municija, eksplozivne materije čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina, i novčanom kaznom.

Bez dokazivanja porekla: PREDAJA SVOG NELEGALNOG ORUŽJA DO 1. NOVEMBRA!

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Od dve do 12 godina zatvora dobiće osoba ako ima veću količinu oružja, municije ili sredstava, ili oružje i municiju velike razorne moći. Na šest meseci do pet godina u zatvor će osoba koja nosi oružje čije nabavljanje i držanje ima odobrenje nadležnog organa.

U svim slučajevima se oružje i municija oduzimaju.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dred

    16. novembar 2016 | 00:49

    A ko ce da nas stiti od narkomana...lopova????

  • Pera

    15. novembar 2016 | 23:11

    onako laički, zašto se kažnjava neko ko drži "onesposobljeno oružje"? Šta je to "onesposobljeno oružje"? meni to zvuči bezopasno, ali možda i nije?

  • brana

    15. novembar 2016 | 22:33

    Uvedite kazne za nosenje nozeva,boksera,palica,pendreka barem u pola kao za vatreno oruzje jer je se mnogo vise ubistava i ranjavanja desava tim oruzjem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA