≫ 

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU NAPUNIO 96 GODINA: Smanjena piraterija, naročito u oblasti softvera (FOTO)

- Imamo obavezu da uskladimo propise sa evropskim u okiru poglavlja sedam i drugo, da ih efikasnije i doslednije primenjujemo, a pre svega, da se borimo protiv piraterije i krivotvorenja kako bi se, na kraju krajeva, i unapredila ekonomija ove zemlje i zaštitili interesi pojedinaca - ističe Marić

  • 1

U Srbiji se godišnje prijavi 200 patenata, a samo u jednoj provinciji u Kini, prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Vladimira Popovića, bude 14 patenata na 1.000 stanovnika. On je, na današnjoj proslavi u Klubu poslanika povodom 96 godina od osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu, istakao da u Srbiji još mora da se radi na razvoju i zaštiti intelektualne svojine.

Među organizacijama koje su puno pomogle u borbi protiv piraterije i promovisanju intelektualne svojine i autorskih i srodnih prava posebno je istaknut doprinos Unije diskografa Srbije (UDS).

VLADIMIR MARIĆ: Poštovanje intelektualne svojine i autorskih prava vode Srbiju u Evropu! Piraterija mora da se pobedi

BEZ NJEGA BI NAŠA ISTORIJA BILA SASVIM DRUGAČIJA: Ne možete da pretpostavite koji je PRVI SRPSKI PATENT! (FOTO)

- Inovacije su rezultat patenata i moramo da se okrenemo tom delu. Potrudićemo se zakonski radimo više na tome - rekao je Popović.

Na svečanosti je vršilac dužnosti direktora Zavoda mr Vladimir Marić podsetio na to kako je Zavod za intelektualnu svojinu pre mnogo godina počeo kao intitucija koja se bavila industrijskom svojinom, patentima, žigovima i industrijskim dizajnom i kako su kasnije preuzeli nadležnost u vezi sa zaštitom oznaka geografskog porekla, topografijama integrisanih kola i najzad, autorskim i srodnim pravima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Praktično, danas Zavod pokriva sva prava intelektualne svojine koja postoje, što i nije tako čest primer u Evropi. Obično je autorsko pravo u okviru Ministarstva kulture, al naš Zavod i to pokriva - otkriva Marić.

U pripremi je Predlog strategije intelektualne svojine koji podrazumeva verifikovanje naših propisa sa evropskim.

-Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Imamo obavezu da uskladimo propise sa evropskim u okiru poglavlja sedam i drugo, da ih efikasnije primenjujemo, a pre svega, da se borimo protiv piraterije i krivotvorenja kako bi se, na kraju krajeva, i unapredila ekonomija ove zemlje i zaštitili interesi pojedinaca, autora, pronalazača, stvaralaca industrijskog dizajna, odnosno svih kreativnih ljudi koji imaju neku intelektualnu svojinu. Dobili smo dosta dobru ocenu od strane evropske komisije u vezi sa Izmenama i dopunama zakona o autorskom pravu i Zakona o patentima i zaštiti topografija integrisnaih kola. Treba još da poradimo na posebnim ovlašćenjima i Strategiji razvoja intelektualne svojine - ističe Marić.

Prvi čovek Zavoda kaže da je zadovoljan smanjenjem piraterije, naročito u oblasti softvera gde je smanjena za sedam odsto i ističe da su za to zaslužne njegove kolege iz Ministarstva finansija.

Na konferenciji su podeljene i nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA