≫ 

Roditelji, pazite u koju igraonicu vodite decu: Većina njih nije bezbedna

Većina ovih objekata nema nikakav atest koji se odnosi na bezbednost sprava za igru. Animatori nisu edukovani za rad sa decom, a hrana koja se služi ne prolazi nikakvu kontrolu

  • 3

Da li znate šta sve rizikujete kada odvedete dete u igraonicu? Prema rečima stručjaka iz Zaštite potrošača, mnogo, jer ovi objekti rade bez ikakve kontrole!

U KAŠICAMA PESTICID ZA VAŠI: Swisslion traži međunarodnu analizu svojih proizvoda

Epilog su nesrećni slučajevi poput nedavnog trovanja 21 mališana salmonelom u Leskovcu, ali i povrede na spravama za igru koje nemaju nikakav atest.

Hrana koja se služi deci takođe nije ni pod kakvom kontrolom, a pod znakom pitanja je i stručnost animatora koji čuvaju i zabavljaju decu.

- Poslovanje većine igraonica često je na samoj ivici zakona. Reč je o svim onim lokalima koji nude prostor i druge prateće usluge za razne vrste slavlja naših najmlađih - kaže za Informer Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije

Deo koji se odnosi na bezbednost najozbiljnijije i tiče se svih onih igračaka i sprava na kojima se deca tako radosno igraju. Da li su zaista bezbedne? Imaju li važeći atest za bezbedno korišćenje?

- Veliko j pitanje ko odgovara za bezbednost dece koja koriste prostor igraonice i sve što se tu nalazi? Da li roditelji znaju da su zapravo deca i dalje njihova briga - animatori ne čuvaju decu - upozorava Nikolić.

Hrana koja se u igraonicama poslužuje posebna je priča.

Foto-igraonica: Profimedia/Corbis Foto-igraonica: Profimedia/Corbis

- Pre svega zbog načina i često nepoznatih objekata gde se priprema, a potom služi deci, ali i zbog toga što se nekad i priprema u samim igraonicama koje apsolutno ne zadovoljavaju ni minimum uslova definisanih važećim propisima - hasan je Nikolić.

Inženjer Vesna Stojčić iz "KT arhitekton", koja se bavi sertifikacijom igraonica i igrališta, kaže da se stiče utisak da se ništa posebno nije desilo kako bi se bezbednost osetno povećala bar kada su dečje igraonice u pitanju.

- Kod dečjih igraonica u privatnom vlasništvu, stanje je praktično nepromenjeno. Nama se često javljaju roditelji povređene dece, njihovi advokati, komunalni i tržišni inspektori koji ne znaju kome da upute roditelje - kaže Stojičićeva.

Ona upozorava da su dečije igraonice u sivoj zoni bezbednosti s obzirom na to da su najčešće u nekom privatnom zatvorenom prostoru, ali iz ugla zakona takođe potpadaju pod odredbe i Zakona i obavezne primene evropskih standarda koji su usvojeni još 2009. godine u Srbiji.

Jedna od malobrojnih kontrola igraonica u Srbiji urađena je u februaru ove godine, a kontrolu je radilo Ministarstvo za rad. Tada je otkriveno da je petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji radila "na crno", a pronađeno je i 18 nelegalnih objekata.

Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću.

Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    18. novembar 2016 | 12:44

    Prvo i osnovno, treba znati da li se iznajmljuje LEGALAN POSLOVNI PROSTOR i legitiman, ili "divlji" tj. neregistrovan poslovni prostor..najcesce izdaju STAN "pretvoren" u igraonici, koji nije bezbedan, a ni pregledan, posto se iz sobe u sobu deca prelaze bez vidnog nadzora roditelja, oni u jednoj sobi kafenisu, dok se deca "igraju" bez vidnog nadzora...PROBLEM je najvise u tome, sto inspekcija NE KONTROLISE NELEGALNE I NEREGISTROVANE OBJEKTE tj. POSLOVNE PROSTORE, vec samo legalne, kojih je malo u odnosu na divlje.. !!!

  • ...

    18. novembar 2016 | 12:44

    Prvo i osnovno, treba znati da li se iznajmljuje LEGALAN POSLOVNI PROSTOR i legitiman, ili "divlji" tj. neregistrovan poslovni prostor..najcesce izdaju STAN "pretvoren" u igraonici, koji nije bezbedan, a ni pregledan, posto se iz sobe u sobu deca prelaze bez vidnog nadzora roditelja, oni u jednoj sobi kafenisu, dok se deca "igraju" bez vidnog nadzora...PROBLEM je najvise u tome, sto inspekcija NE KONTROLISE NELEGALNE I NEREGISTROVANE OBJEKTE tj. POSLOVNE PROSTORE, vec samo legalne, kojih je malo u odnosu na divlje.. !!! ......................

  • ...

    18. novembar 2016 | 12:42

    Prvo i osnovno, treba znati da li se iznajmljuje LEGALAN POSLOVNI PROSTOR i legitiman, ili "divlji" tj. neregistrovan poslovni prostor..najcesce izdaju STAN "pretvoren" u igraonici, koji nije bezbedan, a ni pregledan, posto se iz sobe u sobu deca prelaze bez vidnog nadzora roditelja, oni u jednoj sobi kafenisu, dok se deca "igraju" bez vidnog nadzora...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA