NOVI LEKOVI U SRBIJI JEFTINIJI su nego u Evropskoj uniji: Da li su istog kvaliteta?

U Srbiji cene lekova ne određuju farmaceutske kompanije, već država, i to po jednom veoma komplikovanom sistemu, pri čemu ona mora da bude znatno niža u odnosu na druge razvijenije zemlje

  • 10

Da li su lekovi, posebno inovativni, koji su znatno jeftiniji u Srbiji nego u zemljama Evropske unije, istog kvaliteta?

MISTERIJA SRPSKOG JEZERA: Po njemu plove čudna ostrva, za koja niko ne zna (FOTO)

- Moj suprug koristi lek za zgrušavanje krvi, koji je po mišljenju lekara jedan od najboljih. Na tržištu se prodaje već dve godine i plaćamo ga 3.900 dinara u jednoj apoteci u Beogradu. problem je što se sada pitam, da li je taj lek isti onaj koji se pod istim nazivom prodaje na zapadnom tržištu. Ćerka mi živi u Nemačkoj i imam mogućnost da ga kupujem i tamo, međutim, košta 110 evra! Brine me što je ovde toliko jeftiniji. Ovaj lek ima da se kupi i u španiji, gde košta 90 evra. Zabrinuta sam jer ne znam da li je u pitanju isti lek i da li moj suprug prima odgovarajuću terapiju - pitanje je koje je čitateljka "Politike" postavila.

Prema njenim rečima, maksimalna cena ovog leka koju je država odredila je 7.300 dinara.

Nišlija (26) muvao mame, pa završio u policiji! Delio flajere za nepostojeći vrtić

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovija" rekao je za "Politiku" da se za razliku od robe široke potrošnje inovativni lekovi prave na jednom mestu za ceo svet. Ne postoji, kaže, fabrika u Mađarskoj za istočno tržište, a u Nemačkoj za zapadnu Evropu.

- U Srbiji cene lekova ne određuju farmaceutske kompanije, već država, i to po jednom veoma komplikovanom sistemu, pri čemu ona mora da bude znatno niža u odnosu na druge razvijenije zemlje. Farmaceutska industrija to i prihvata, svesna standarda i uslova u kojima živimo. Inače, cene lekova su niže u zemljama koje imaju slabiju ekonomsku moć - kaže Trkulja.

Razlike u kvalitetu, prema njegovim rečima nema, jer se lekovi mnogo strože kontrolišu, a i dešava se da moramo da interventno uvozimo lekove koji su bili namenjeni, npr Nemačkoj ili Italiji.

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraljevčanin

    21. novembar 2016 | 11:13

    Da neće sad i lekove da usklađuju sa zemljama sa visokim standardom i da kažu da je to neminovno?

  • Bosna

    21. novembar 2016 | 21:38

    Radio sam u jednoj od najvecih farmaceutskih firmi na svetu. Znam da smo isti lek, naravno I istog kvaliteta prodavali za oko $2 u Americi, $1 u Kanadi I za $ 0, 25 u Meksiku. Od bogatih se zaradi najvise, od siromasnih se takode zaradi, ali nesto manje. Kvalitet je strogo kontrolisan po vazecim medunarodnim standardima.

  • Nole

    21. novembar 2016 | 12:02

    Ma da med i mleko kod nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA