≫ 

Najvažniji lek za stomak u Srbiji ne može više da se kupi!

Iz agencije za lekove i medicinska sredstva naveli su ne znaju zbog čega loperamida nema trenutno u prodaji

  • 17

Srbijom hara stomačni virus, i sve više ljudi se žali na stomačne probleme, koji se manifestuju dijarejom, a najpoznatijeg i prema mišljenju mnogih, najdelotvornijeg leka, nema. Loperamid se ne može naći ni u jednoj apoteci u Beogradu.

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM: Ovo su simptomi, a evo kako da se zaštitite!

– Imala sam stomačni virus, i namučila sam se, jer loperamid ni u jednoj apoteci nisam mogla da nađem. Pošto ga nije bilo ni u jednoj u mom kraju, počela sam da zovem telefonom apoteke i raspitujem se da li ga imaju. Ni iz jedne nisam dobila potvrdan odgovor – ispričala nam je Tamara iz Beograda.

Devojka je dodala da ni zamenu nije mogla da kupi.

– Da stvar bude još gora, ne može da se kupi ni njegova zamena koja se pravi u Sloveniji. Dali su mi neku zamenu - zemene, ali to nije to – požalila se dvadesetogodišnjakinja.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Iz apoteke u Beogradu smo dobili i  navodno pojašnjenje zbog čega leka nema.

– Kako sam ja čula, proizvođač leka je izubio licencu i da zbog toga vlada nestašica, i nije poznato kada će je obnoviti – rekla nam je apotekarka.

Iz Ministarstva zdravlja su nam potvrdili da leka nema u prodaji.

– Proizvođač leka loperamid tableta 20x2mg, Zdravlje ad Leskovac, je obavestio Ministarstvo zdravlja da će zbog neplaniranih i nepredvidivih problema u proizvodnji leka, doći do diskontinuiteta u snabdevanju tržišta istim. Po informacijama dobijenim od proizvođača, intenzivno se radi na prevazilaženju problema zbog kojih je nastala privremena nedostupnost leka, ali se po proceni proizvođača normalizacija u snabdevanju predmetnim lekom ne očekuje pre kraja januara 2017. godine – saopšetno nam je iz Ministarstva.

Dodali su i da je na tržisštu dostupan veći broj lekova koji pripadaju istoj anatomsko terapijskoj grupi lekova kao i loperamid.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

– Uzimajući u obzir činjenicu da je za lek drugog proizvođača, koji je istog sastava kao i lek loperamid, Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala dozvolu za njegovo stavljanje u promet, ali se još uvek nisu stekli uslovi da se lek nađe u prometu. Na tržištu je dostupan veći broj lekova koji pripadaju istoj anatomsko terapijskoj grupi lekova kao i loperamid, neophodno je samo da se pacijenti kod kojih je indikovana primena ovog leka, konsultuju sa izabranim lekarom, kako bi, shodno indikaciji, preporučila odgovarajuća alternativa u lečenju – odgovorili su iz Ministarstva zdravlja.

Iz agencije za lekove i medicinska sredstva naveli su ne znaju zbog čega loperamida nema trenutno u prodaji.

– Što se nas tiče, lek ima dozvolu i ne postoji nikakva prepreka da se on nađe u apotekama. To što ga nema, verovatno je do samog proizvođača – naveo je Pavle Zelić, predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

(J.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krle

    22. novembar 2016 | 13:58

    Dobra reklama za ovaj lek a na trzistu ima jos delotvornih lekova ta stomacne tegobe.

  • Farmaceut

    22. novembar 2016 | 15:20

    Terapija loperamidom je isključivo simptomatska. Prioritet je lečiti uzrok ako ga je moguće utvrditi. Loperamid zaustavlja crevnu peristaltiku tako da usporava eliminisanje štetnih agenasa iz organizma npr. toksina, virusa ili drugih izazivača dijareje pa se oni duže zadržavaju u organizmu. Uvek je bolje uzeti aktivni ugalj, smectu ili enterofuril (što će delovati na izazivača)ili neki od probiotica. Kod dijareje usled primene Ab primenjuju se samo probiotici.

  • Ma ja.

    22. novembar 2016 | 16:04

    Rakija šljivovica je lek za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA