Grčić: Profit EPS-a porastao na 15,3 milijarde dinara!

Prema njegovim rečima, ukupni poslovni rashodi EPS u periodu januar-septembar, bili su za 13 odsto manji od planiranih, a za pet odsto manji nego u prvih devet meseci 2015

  • 12
Foto: eps.rs

Foto: eps.rs

 

Elektroprivreda Srbije (EPS) nastavila je trend uspešnog poslovanja u 2016. i za devet meseci ostvarila je profit od 15,3 milijarde dinara, što je za 21 milijardu dinara više od plana, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Milorad Grčić.

 

Reakcija Elektroprivrede Srbije povodom požara u Nišu

 

On rekao da je ostvareni profit EPS-a u prvih devet meseci 2016. za 16,6 milijardi dinara bolji nego profit koji je ta kompanija ostvarila u istom periodu prošle godine.

 

- Držimo se smernica Vlade Srbije i to je nešto što definitivno daje rezultate. Rastu neto dobiti u značajnoj meri su doprineli uštede i poštovanje mera Vlade Srbije, kao i programa reorganizacije kompanije čiji su prioriteti racionalnije i uspešnije poslovanje - naglasio je Grčić.

 

Prema njegovim rečima, ukupni poslovni rashodi EPS u periodu januar-septembar, bili su za 13 odsto manji od planiranih, a za pet odsto manji nego u prvih devet meseci 2015.

 

On je precizirao, da je samo smanjenjem troškova nabavke električne energije, koji su manji za 35 odsto, EPS uštedeo čak 20 miliona evra.

 

- Trgovanjem na berzama električne energije, odnosno na razlici izvoza i uvoza, EPS je zaradio 78,3 miliona evra u prvih 10 meseci ove godine. Prodato je oko tri milijarde kilovat-sati za 91,6 miliona evra, a kupljeno je 326 miliona kilovat-sati za 13,3 miliona evra - , naglasio je Grčić.

 

Prema njegovim rečima zbog boljih hidroloških uslova i veće proizvodnje protočnih hidroelektrana, kao i manje potrošnje u Srbiji, prodato je dvostruko više električne energije na berzama nego što je bilo planirano.

 

Direktor EPS-a je naveo da su zahvaljujući efikasnijem poslovanju manji i troškovi goriva, za 28 odsto u odnosu na plan, odnosno za 1,5 milijardi dinara, dok su za čak 44 odsto umanjeni poslovni rashodi koji se tiču transporta, reprezentacije, komunalnih i ostalih usluga.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Naveo je i da iako i dalje postoje problemi naplate posebno od privrednih subjekata, ali i sa krađom, EPS je u ovoj godini poboljšao naplatu utrošene električne energije, precizirajući da je stepen naplate dostigao 96,4 odsto, što je za 1,5 procentnih poena više od planiranih 94,9 odsto.

 

Prema rečima Grčića, i ostvareni rezultati u proizvodnji uglja su dobri i za 10 meseci na kopovima Rudarskog basena (RB) "Kolubara" i "TE - KO Kostolac" proizvedeno je 32 miliona tona uglja, što je u okviru plana, a za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

 

- I elektrane EPS-a pokazuju sve veću efikasnost i za 10 meseci 2016. proizvedeno je nešto više od 30 milijardi kilovat-sati što je za šest odsto više električne energije od plana, preciznije 1,7 milijardi kilovat sati više, a to je druga po veličini maksimalna proizvodnja u poslednjih 16 godina - , naveo je on.

 

Grčić je istakao i da je u periodu januar -oktobar ove godine, zabeleženo manje zastoja na termoblokovima, u odnosu na isti period 2015, što potvrđuje značaj ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta EPS-a.

 

- Svi su remonti obavljeni, posebno ističem da je uspešno završen najveći ovogodišnji remont bloka B2 u TENT B, vredan 75 miliona evra i time je radni vek tog bloka produžen za još 30 godina, a povećani su i efikasnost i pouzdanost postrojenja - , dodao je on ističući da je ovih dana završena i revitalizacija prvog agregata u hidroelektrani "Zvornik", i da odmah po puštanju u rad sledi modernizacija drugog agregata, kako bi do kraja 2019. bila revitalizovana sva četiri agregata u toj HE.

 

Grčić je dodao i da napreduju poslovi sa ruskom firmom „Silovije mašini“ sa kojom EPS revitalizuje agregate u hidroelektrani (HE) „Đerdap 1“ koja će od sledeće godine početi da radi punim kapacitetom .

 

- EPS će nastaviti reforme u poslovanju i organizaciji i očekujemo da ćemo 2016. godinu završiti kao jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, a smartramo da će 2017. biti još uspešnijja I stabilnija za ovu kompaniju - , zaključio je direktor tog javnog preduzeća.

 

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    25. novembar 2016 | 16:11

    Pa normalno kad.derete ovaj napaceni narod,cist monopol!

  • sasa

    6. decembar 2016 | 16:27

    znaci 600 direktora se obezbedilo sa platama

  • Višekruna

    20. decembar 2016 | 18:54

    Čistač u školi dotiran do 22000 dok u EPS-u 70000.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA