OTKRIVEN PTIČJI GRIP NA FARMI ŽIVINE: Najugroženija područja oko reka i jezera

Divlja patka pronađena početkom nedelje na južnoj obali jezera u opštini Matsi, uginula je od ptičijeg gripa tipa H5N8. Prisustvo virusa potvrdila je Austrijska agencije za sigurnost hrane (AGES)

  • 0

Na jednoj organskoj farmi živine u Hardu (pokrajina Voralberg ) otkriven je ptičji grip, i virus H5N8 kod velikog broja životinja. Odmah je naloženo zatvaranje farme, uklanjanje na propisan način 1.100 životinja.

SMRTONOSNI GRIP OPET NADOMAK SRBIJE: U Mađarskoj zbog njega ubijaju 9.000 ćurki

Na drugoj farmi živine u Mogersu sumnja na grip još uvek nije konačno potvrđena. Međutim na području Foralberga je od izbijanja epidemije otkriveno oko 150 divljih ptica, koje su bile zaražene opasnim virusom - piše Kurir.

- Do sada ne postoje potvrđene indicije da je virus ptičjeg gripa H5N8, kojim su pogođene ptice i živina prenosivi na ljude - rekao je direktor veterine Jozef Šol.

U mnogim regionima Evrope, a pre svega u oblasti Bavarske, zabeleženo je prisustvo virusa. Aktuelna situacija povezana sa širenjem ptičjeg gripa direktno je povezana sa migracijom ptica na jug.

Zbog toga su oblasti i mesta duž reka i jezera kao što su Salcburg, Gornja Austrija i Štajerska, oblasti sa povećanim rizikom za širenje pomenutog virusa.

(Telegraf.rs/)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA