≫ 

OVO SU NAJBIZARNIJI POKUŠAJI ATENTATA NA KASTRA: Hteli su da ga ubiju 638 puta, a CIA je u ova četiri slučaja bila najbliža

Na njega je pokušano čak 638 atentata, ali četiri su najbizarnija

  • 2
Fidel Kastro Foto: Tanjug/AP

Fidel Alehandro Kastro Ruz ili jednostavno El Komandante umro je u 90. godini na Kubi u 22:29 časova po lokalnom, odnosno u 4:29 po srednjoevropskom vremenu. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek na kojeg je pokušano najviše atentata u istoriji - 638!

ZAPANJUJUĆI BROJ: Evo koliko je predsednika SAD sahranio Fidel Kastro

On je bio simbol i ljubavi ali i mržnje. Odoleo je jedanaestorici američkih predsednika koji su se izmenjali na vlasti dok je on vodio Kubu - ostrvo slobode, kako su mu tepali latinoamerički levičari.

Ovo su četiri najbizarnija pokušaja da se likvidira Kastro:

- na sastanak sa Fidelom Kastrom 1963. godine uputio se američki advokat Džejms Donovan. CIA mu je dala ronilačku opremu, a u bocama za vazduh bila je klica tuberkoloze. Donovanu, koji o tome ništa nije znao, oprema se učinila jeftinim poklonom za Kastra pa je kupio skuplju, a ovu ostavio sebi. Nakon što ju je upotrebio umro je od tuberkoloze.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- CIA je Kastru ubacila atraktivnu atentatorku koja je trebala da ga otruje. Fidel je otkrio zaveru, i prema legendu, ponudio je svoj pištolj očajnoj dami da puca. Ona je to odbila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Tokom poseta Čileu 1971. godine bila su spremna dvojica snajperista. No, jedan je tog sudbonosnog dana pao pod automobil, a drugi je dobio napad slepog creva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- CIA je osmislila i napad "praškom". Naime, u čizme je trebao da mu bude ubačen prah koji bi izazvao otpadanje dlaka pa bi Kastro ostao bez svoje impozantne brade.

(Telegraf.rs/Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    28. novembar 2016 | 20:00

    Da su hteli mogli su da ga ubiju,a ovo su samo izgovori za obracune sa "izdajnicima".USA im je uvela sankcije zato sto su nacionalizovali imovinu americkih kompanija na Kubi i nista drugo.

  • Srbsko Prase

    28. novembar 2016 | 15:55

    Eto ubi ga CIA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA