SRBIN OTKRIO NAJVEĆU TAJNU KINEZA: Oni se uzdaju u jabuke, pomoću njih žele da vladaju svetom (FOTO)

Rešena da postane neprikosnoveni lider u proizvodnji jabuka, Kina je prošlog meseca organizovala Prvi svetski simpozijum o jabuci

  • 6

Rešena da postane neprikosnoveni lider u proizvodnji jabuka, Kina je prošlog meseca organizovala Prvi svetski simpozijum o jabuci. Na njemu su učestvovali stručnjaci iz 40 država. Jedini sa prostora stare Jugoslavije bili su dr Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i vlasnik firme "Gruža agrar", Miroslav Nikolić iz šumadijskog sela Balosava.

U Rusiji pronađeno 13 TONA ZARAŽENIH JABUKA IZ SRBIJE: Ministar tvrdi da voće nije uvezeno od nas

Najveći svetski proizvođač jabuka, sa 53 odsto udela u proizvodnji ovog voća, danas je Kina. Ipak, oni se time ne zadovoljavaju. Imaju državnu strategiju o uvođenju novih tehnologija, razvoju novih sorti i nastupu na svetskom tržištu u narednih 10 godina!

I to nije sve! Kako bi brže stigli do cilja, u Kini je na državnom nivou jabuka proglašena za nacionalni poklon.

- U poslednjih 10 godina širom Kine se na 225 punktova gaji jabuka. To su ogledne parcele od kojih je svaka površine veće od 10 hektara. Na njima stručnjaci i praktičari rade ispitivanja u proizvodnji sorti jabuke - objašnjava Miroslav Nikolić nakon jednonedeljnog boravka u Kini.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najpoznatija kineska sorta jabuke u svetu je "fudži". Kako kaže Nikolić, ambicije u proizvodnji jabuke u Kini su velike i vredno se radi na njihovom ostvarivanju.

- Na Simpozijumu se čulo i o podizanju novih savremenih zasada jabuke u Kini uvozom sadnica iz Holandije i Italije. Ove godine naručeno je i više od 100 miliona podloga koje će se koristiti u kalemljenju jabuka. Bili smo u prilici i da degustiramo 25 različitih sorti i ukrštenih sorti koje su još uvek pod šiframa - kaže Nikolić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Kini se jabuke gaje u kooperacijama, na malim parcelama površine 30 ari, kao i na velikim plantažama površine 13.000 hektara.

Zastupljen je i uzgoj organske jabuke na nadmorskoj visini preko 1.300 metara. U ovoj proizvodnji 80 odsto radova se izvodi ručno. Kako bi postigli veće prinose, u proizvodnju su uključeni i struka i praksa i država i to s jednakom posvećenošću.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da bi cilj da "zavladaju svetom" svojim jabukama još više ojačali i još čvršće povezali državu, stručnjake i proizvođače, u Kini je ovo voće proglašeno za nacionalni poklon. U skoro svakoj prilici jabuke se poklanjaju u dizajniranim kartonskim ili drvenim kutijama u kojima su po dva, četiri, šest ili 12 plodova.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jabuka u Kini se poklanja stranim državnicima, gostima, pa i na svadbama, a za svaku priliku osmislili su i prigodne posvete.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Miroslav Nikolić iz šumadijskog sela Balosava vlasnik je jednog od prvih modernih voćnjaka u Srbiji, u kojima je primenjena najsavremenija tehnologija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Kinu je pozvan da predstavi svoje znanje, iskustvo i rezultate iz oblasti proizvodnje jabuka.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajnono pero

    28. novembar 2016 | 17:34

    Ono sto mi bacamo oni pametno koriste. Malo je poznato ili bolje receno malo je poznato sirim slojevima da je Kina najveci proizvodjac koncetrata jabukovog soka. Nekada je nasa Budimka bila neprikosnovena po pitanju kvaliteta i pristojnih kolicina. Zahvaljujuci pljackaskoj privatizaciji i zutoj mafiji danas je u stecaju. Bilo bi dobro da ovaj tekst o teznjama Kineza da budu lideri u proizvodnji jabuka proctaju i nasi ljudi iz vlade, pre svega ministar poljoprivrede i ponudi Kinezima Budimku. Zapadna Srbija Bogom dana za uzgoj jabuke, a tu je i malina kao i kupina, drenjina, sljiva. Koncetrat jabuke idealna je osnova za sve sokove, jer je neutralan, kao i za rakiju. Dodavanjam opreme za dobijanje vocnih secera eto vam najskuplje mermelade sa prirodnim secerom. Teglica od 250 gr mermelade sa prirodnim secerom kosta 7 dolara, a kg obicne sa obicnim secerom 90 centi. Zamislite koji potencijal, a za sve ide jabuka. Kada je ispresujete izvucete sok, bacite je u mermeladu. Kg industrijske jabuke 10 din pa i manje a cena koncetrata oko 9-11 dolara za galon (galon nepuna 4 litra) plus mermelada. Samo je Srbima sve neisplativo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA