≫ 

Kolika kazna zatvora u Srbiji čeka svakog ko zapali srpsku zastavu, a kolika ako zapali američku

Kazne za paljenje zastave postoje u Srbiji, ali da li su za svaku zastavu iste?

  • 1

Donald Tramp ozbiljno je pripretio svima koji pomisle da zapale američku zastavu. Novoizabrani američki predsednik verovatno je bio ponet protestima širom Amerike kada su mnogi izlazili na ulice paleći američku zastavu, pa je odlučio da tome stane na put i oglasi se na svom Tviter profilu. U srpskom zakonodavstvu je definisano paljenje zastave kao povreda ugleda jedne države.

 

TRAMP PRETI ONIMA KOJI PALE AMERIČKE ZASTAVE: Uopšte im se ne piše dobro

 

- Nikom ne bi trebalo da bude dozvoljeno da zapali američku zastavu – a ako to uradi, mora da bude posledica – možda gubitak državljanstva ili godinu dana u zatvoru - napisao je Tramp na svom profilu na Tviteru.

 

U članu 173. Krivičnog zakonika navodi se da:

 

"Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca"

 

Ista situacija važi i za paljenje zastave strane države ili međunarodne organizacije koja je definisana članom 175. Krivičnog zakonika:

 

"Ko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca".

 

Foto: Profimedia/imageBROKER

Foto: Profimedia/imageBROKER

 

- Računa se kao povreda ugleda države, ali ima i dublje implikacije, pa se može voditi i kao prekršaj, raspirivanje verske ili nacionalne mržnje, podizanje na linč nacije i slično. U praksi nema mnogo takvih slučajeva - navodi advokat Dušan Danković.

 

Srpski zakon je nedvosmislen - niko ne bi smeo da pali nijednu zastavu na teritoriji Srbije, jer je to akt mržnje, a kazne su podjednake.

 

U julu ove godine islamisti u Kninu palili su srpsku zastavu, pa je ministar Aleksandar Vulin zahtevao hitnu istragu povodom ovog slučaja.

 

Vulin je tada rekao da od nadležnih u BiH očekuje da sprovedu istragu i da izveste Srbiju o tome da li se taj incident dogodio u BiH, ko je odgovoran i koji su dalji koraci prema ljudima koji otvoreno propagiraju mržnju prema Srbima i Srbiji.

 

- Ukoliko to ne urade, mogu biti potpuno sigurni da će nadležne službe Srbije učiniti sve da do istine dođemo - izjavio je  tada Vulin.

 

Pogledajte video paljenja srpske zastave:

 

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA