OVAKO SAM UHAPSIO ARKANA: Policajac Milan otkrio pravu istinu koja se nije znala 20 godina

- Tek kada smo stigli u stanicu shvatio sam koga sam uhapsio. Do tada sam malo znao o Arkanu kao kriminalcu i šverceru, ali nisam ga se bojao - rekao je Milan

  • 14

Milan Šerbula, danas policajac u penziji, uhapsio je Željka Ražnatovića Arkana 29. novembra 1990. godine kod Dvora, ali je taj događaj zataškan, a Šerbula je ostao do nepoznati heroj.

HRVATI OPTUŽILI LEGIJU ZA MASAKR NAD SRBIMA U DVORU: Skandalozna izjava pukovnika Hrvatske vojske! (VIDEO)

29. novembra svi su slavili Dan Republike, slavili su i policajci, često se dešavalo da popiju koju čašicu više i tada budnost opada. Toga je bio svestan Milan Šerbula i iako je bio u civilu otišao je u obilazak grada sa kolegom Zecom, kriminalističkim tehničarom.

Najviše ga je brinuo put koji vodi ka Bosanskom Novom. Zaustavio je auto na mestu s kojeg može nadgledati taj pravac. Sve je izgledalo mirno i tiho, a policajci su zastavljali i kontrolisali svako vozilo. U jednom trenutku je primetio da iz pravca Bosanskog Novog dolazi jedno vozilo. Milan i Zec su zaustavili to vozilo, obavili kontrolu i pustili ga da nastavi vožnju.

Da je vozilo krenulo ka Zagrebu, Milan ne bi pokazao nikakav interes za njega. Međutim, dok je prolazio pored njega video je da je reč o Lend Roveru ojačanom sa svih strana. Automobil je krenuo prema selu Hrtić.

- Krenuo sam za njim i pratio ga na pristojnoj udaljenosti. Pozvao sam još dve patrole da me prate. Ja sam prišao Lend Roveru i zatvorio mu put. Vrata terenca su se otvorila, izašao je muškarac u maskirnoj odeći za koga ću posle saznati da je Arkan - rekao je Milan.

Dok su vrata bila otvorena kabinsko svetlo je gorelo, jakna je bila raskopčana, Šerbula je uočio da muškarac ispod svog pazuha ima po jedan pištolj. Čuo je da je neko viknuo: "Pali!". Kasnije je saznao da je to doviknuo muškarac koga su zvali "Crkvenjak". Verovatno je mislio da Arkan puca na Milana. S mesta gde je Arkan stajao mogao je da vidi da mu je policijski automobil preprečio put i da je Šerbula, iako u civilu, policajac.

Evo kako je Ceca prokomentarisala priče da je Arkan živ (VIDEO)

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

Mogao je da vidi još dva policijska automobila, procenio je da nema šansi pa nije pokušavao da dotakne svoj pištolj. Mirno je spojio ruke i pružio ih prema Šerbuli.

Milan nije mogao da mu stavi lisice jer je držao pištolj, ali mu ih je zato stavio kriminalistički tehničar Zec. Policajac je odahnuo kada je čuo da su lisice škljocnule. Tada je znao da je gotovo. U terencu je bilo mnogo oružja, pušaka, bombi čak i ruski mitraljez. U njemu su bila četiri mladića. Jedan od njih je rekao da je samo stopirao. Priveli su ih u stanicu Dvor, a odmah zatim su proradili telefoni.

- Tek kada smo stigli u stanicu shvatio sam koga sam uhapsio. Do tada sam malo znao o Arkanu kao kriminalcu i šverceru, ali nisam ga se bojao. Bilo mi je smešno, zašto bih ga se bojao - rekao je Milan.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Kasnije je saznao da taj "Crkvenjak" treba da obavi razgovor s policajcima, Srbima, kako bi ih nagovorio da pređu na njihovu stranu, da otkažu poslušnost Hrvatskoj. Arkan i društvo su završili u zatvoru u Hrvatskoj, ali nije prošlo mnogo vremena kada se opet pojavio u Beogradu.

Milan je otišao u penziju 1. januara 1991. godine, ipak i kao penzioneru bilo mu je teško da živi u Dvoru, jer su mu mnogi zamerali što je uhapsio Arkana. Zato se preselio u roditeljsku kuću u selo iznad Dvora.

Milanu se čak dogodilo i nešto ozbiljnije od obične pretnje. U Dvoru je zaposlen čovek "okupatora" koji je proganjao Šerbulu. Bio je to mladi policajac kojeg je baš on primio u službu, ali se opako okomio na njega. Po svemu sudeći on je i organizovao njegovo hapšenje. Jednog prepodneva pred kućom se pojavilo nekoliko muškaraca naoružanih puškama. Neke je poznavao i bili su skloni kriminalu. Ugurali su ga u automobil i povezli prema Šamarici.

KOSOVO JE SRCE SRBIJE: Evo kako je izgledao ARKANOV PREDIZBORNI SPOT 1992. godine! (VIDEO)

Printskrin: Youtube/SrbijaForumNet Printskrin: Youtube/SrbijaForumNet

Vezali su mu oči i ruke na leđa, vožnja je trajala veoma dugo. Bio je žedan ali nije smeo da traži vodu. Izveli su ga iz auta, vodili ga desetak metara i rekli mu da stane. Osetio je da mu je iza leđa žbun, mislio je da je došao kraj, da će ga pogubiti. Jedva je stajao na nogama, čvrsto je stisnuo šake i podigao glavu prema nebu. Ipak, rafala nije bilo. Opet su ga strpali u automobil i odvezli dalje. Vozili su ga u gepeku, a onda su mu zapovedili da izađe odatle i opet se vozio u kabini, shvatio je da se vozi ka Bosanskom Petrovcu. Kad god bi usporili ili zaustavili vozilo pomislio je da je to kraj. Sve vreme je jedan od njih sedeo iza njega i pretio da će ga, ako pokuša nešto, ubiti. Konačno, negde pred noć, stigli su u Knin i odvezli ga u prostorije bivše psihijatrijske bolnice.

U toj ustanovi tukli su ga mladi policajci, ispitivali i mučili. Za to vreme Milanova žena Desa nije sedela skrštenih ruku. Tražila je pomoć sa svih strana. Napokon je od Dragana Borojevića, komandanta Užičkog korpusa JNA saznala da je u zatvoru. Na njihovu intervenciju je pušten.

- Mnogi su u novinama i knjigama pisali neistine o hapšenju Arkana. Ono što Boljkovac piše nema veze sa istinom. Možda su tako morali da pišu, ja sam ga slučajno uhapsio. Da je nastavio put prema Zagrebu ne bih reagovao - zaključio je Milan.

Pogledajte fotografije OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Plus-minus

    30. novembar 2016 | 15:06

    Policajac radio svoj posao , štitio red i zakon , međutim to nije bilo normalno u to vrijeme i u takvim mjestima i zato je mjesec dana poslije incidenta umirovljen a mogao i ostati bez života.

  • Bakica

    1. decembar 2016 | 16:05

    Taj Arkan je bio tesko djubre i gorece u paklu. Kakav je bio, takvu i zenu naso. Sad ona i njena razularena deca krckaju pare koje je opljackao od naroda a jos je zovu "srpskom majkom". Ovce od naroda!

  • Sonja

    30. novembar 2016 | 17:50

    I posle bila spontana pobuna Srba u Hrvatskoj? Rat nije planiran u Beogradu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA