ITALIJA TRAŽI NAŠE SLIKE IZ NARODNOG MUZEJA: Kome zaista pripada Tintoreto?

Zamolnica je u Viši sud stigla iz Ministarstva pravde, o njoj je doneta odluka i ona će putem međunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim italijanskim organima, ali u ovom trenutku, dok se njima ne dostavi, ne može biti dostupna našoj javnosti

  • 9

U srpskoj i italijanskoj javnosti proteklih dana digla se velika prašina povodom nekoliko vrednih slika italijanskih umetnika za koje svaka strana smatra da joj s pravom, pripadaju. Problem datira još iz 1949. godine, ali, po svemu sudeći, za oduzimanje vrednih umetnina našem Narodnom muzeju, nema osnove.

Reči Matije Bećkovića koje je uputio starletama niko nije očekivao

Zamolnica je u Viši sud stigla iz Ministarstva pravde, o njoj je doneta odluka i ona će putem međunarodne pravne pomoći biti dostavljena nadležnim italijanskim organima, ali u ovom trenutku, dok se njima ne dostavi, ne može biti dostupna našoj javnosti, piše Politika.

U zahtevu koji je stigao iz Italije kaže se da se slike koje su navedene, smatraju kulturnim nasleđem Italije. Reč je o sledećim delima: "Portret Kraljice Kristine od Danske", ulje na platnu (Ticijan), "Madona sa detetom i donatorom", ulje na platnu (Tintoreto), "San Roko", tempera na panelu (Karpačo), "Poklonstvo deteta sa anđelima i svecima", ulje na panelu (Venecijano), "Madona sa detetom, sveci, blagovest, raspeće, triptih", tempera na panelu (Spineli) i "Madona i dete na tronu", tempera na panelu (Spineli).

SNIMAK POSLEDNJEG DANA ŽIVOTA SLAVNOG FILOZOFA: Ovako je umro Niče (VIDEO)

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

U Narodnom muzeju, prema dostupnim saznanjima, postoji dokument na kome se nalaze nazivi 49 slika koje se vode kao Reparaciona zbirka, ali italijanski pravosudni organi tvrde da su neka dela iz te zbirke upravo ona koja su na sumnjiv način došla u posed Hermana Geringa, rajhsmaršala Trećeg rajha.

Sporna dela su 1949. iz sabirnog centra u Minhenu poslata u FNRJ na Mimarin zahtev, koji je na spisak dela koja su za vreme rata navodno opljačkana i odneta iz naše zemlje, dodao i te slike.

IZGOVORITE REČ ŠKAFIŠKAFNJAK: Čak i ako uspete da je kažete, sigurno ne znate šta to znači!

One su tada, zaista i poslate u Beograd, i do tada nisu tražene.

Foto: Wikimedia/Sailko Foto: Wikimedia/Sailko

U Italiji su bile 2005. godine, na izložbama u Bolonji i Bariju, kada je i zatraženo od strane italijanskih vlasti, da tužilaštvo ispita odgovornost direktora našeg muzeja i priređivača izložbe, dok su slike u međuvremenu vraćene u Srbiju.

Politika je pokušala da kontaktira sve uključene strane, i od Ministarstva spoljnih poslova dobili saopštenje u kome se navodi da im nije dostavljen nikakav zahtev od strane italijanske vlade povodom pomenutih slika.

Ubedljivo najbezobrazniji izbor: Onima koji dobiju ovu nagradu mogao bi da se smeje ceo svet

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Direktorka muzeja Bojana Borić oglasila se povodom ovog slučaja za Večernje Novosti:

- Ne postoji nikakvo zvanično potraživanje, ni zahtev italijanskog tužilaštva, niti Narodni muzej ima bilo kakva saznanja u vezi sa informacijom koja se pojavila, sve je to bez ikakvih pravnih utemeljenja ili utemeljenja u realnosti.

Povodom ovog slučaja, i italijanski mediji su se oglasili, logično, stajuči na drugu stranu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    1. decembar 2016 | 12:24

    Ovo je vrlo osetljivo- pitanje... (Pre svega,ne trazi Italija,(drzava), nego sud iz Bolonje.Ovo je pre svega,pitanje za pravnike,jer se ,niko nece odreci,onoga sto - poseduje.Svi svetski muzeji su puni slika koje drugi - potrazuju,Ali ako si mali (a jesi), lakse ce ti udarati - cvrge.)...

  • ⭐⭐⭐

    1. decembar 2016 | 12:22

    Ako bi oni i svi drugi širom sveta,vratili tuđe njima ne bi ostalo ništa.Muzeji u Londonu,Parizu,Rimu,Njujorku,Sidneju...su puni tuđeg opljačkanog nacionalnog blaga.

  • Sweden

    1. decembar 2016 | 12:48

    E Zabari pa nismo mi vas okupirali nego vi nas i pokrali sve sto ste mogli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA