BRITANCI KRITIKUJU SVOG ŠEFA DIPLOMATIJE: Posetu Srbiji Džonson je iskoristio da promoviše svoju knjigu (FOTO)

Neimenovani izvor je rekao da su Džonson i njegovi saradnici posebno tražili da knjiga ne bude u prvom planu, te da je ministru bilo neprijatno kada je naišao na takav doček u knjižari

  • 3

Laburistička partija kritikovala je šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji, ranije ovog meseca, iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu, pozvavši ga da objasni svoj postupak, piše londonski "Gardijan".

"FAKTOR ČERČIL": Vučić govori na promociji knjige Borisa Džonsona u Beogradu

U tekstu se podseća da je britanski ministar spoljnih poslova u knjižari u Beogradu, drugog dana posete Srbiji, diskutovao o svojoj knjizi "Čerčilov faktor" i potpisao nekoliko primeraka, uz prisustvo srpskog prevodioca knjige.

Laburistički poslanik Endrju Gvin pozvao je Džonsona da "odmah objasni" zašto je u Srbiji pričao o svojoj knjizi.

- Odgovornost Borisa Džonsona je da vodi Forin ofis, a ne da promoviše prodaju svoje knjige - istakao je on, dodavši da bi torijevci trebalo da se usredsrede na interese zemlje, ali da ih nažalost više zanimaju sopstveni interesi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I Tom Brejk, portparol Liberalno-demokratske stranke, rekao je da Džonson ne bi trebalo da "radi nešto drugo tokom posete stranoj zemlji koju finansiraju poreski obveznici".

"Gardijan" navodi da su mnogi mediji izvestili o Džonsonovoj poseti knjižari u Srbiji, ali ističe da je Forin ofis uoči Džonsonovog dolaska u Srbiju saopštio da "to apsolutno nije promotivni događaj".

Neimenovani izvor je rekao da su Džonson i njegovi saradnici posebno tražili da knjiga ne bude u prvom planu, te da je ministru bilo neprijatno kada je naišao na takav doček u knjižari.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Isti izvor je naveo da je Džonson razgovarao o knjizi i potpisivao primerke maloj grupi ljudi iz ljubaznosti, ali da nema ni govora o tome da je on pokušao da tokom zvanične posete "pogura" svoje privatne interese.

U Forin ofisu ukazuju da bi bilo potpuno pogrešno sugerisati kako je Džonson namerno promovisao knjigu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ministar spoljnih poslova je bio pozvan da razgovara o slobodi medija u najstarijoj knjižari u Beogradu. Ta knjižara je odlučila da ga dočeka s nekoliko njegovih knjiga izloženih u prvom planu, dok su ga neki lokalci zamolili da im potpiše knjige - rekla je portparolka Forin ofisa.

"Gardijan" navodi da ovo nije prvi put da je knjiga "Čerčilov faktor" upala drugima u oči okako je Džonson izabran za ministra spoljnih poslova u julu mesecu, jer on jedan primerak iste knjige ranije poklonio novozelandskom kolegi Mariju Mekaliju posle diplomatskog sastanka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maratonac

    1. decembar 2016 | 13:13

    Nema brige gospodo Englezi u Srbiji svakako niko ne cita knjige.

  • Dag

    1. decembar 2016 | 12:58

    Pa,verovatno je znao,kako je prosao, njegov sunarodnik u - Skupstini?... (Ipak je knjizara,neutralno mesto,a i knjiga je bila, u - pitanju.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA