≫ 

U Srbiji najveću diskriminaciju doživljavaju žene i devojke sa invaliditetom

Često su i žrtve psihičkog, fizičkog, seksualnog i svih drugih vrsta nasilja

  • 0

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da su žene i devojčice sa invaliditetom u Srbiji višestruko diskriminisane u svim oblastima javnog i privatnog života.

(EKSKLUZIVNO) Donela je u Srbiju "Kastrovu" vakcinu protiv raka, ali ćemo na nju još da čekamo (FOTO) (VIDEO)

Ona je rekla da su žene sa invaliditetom često nevidljive u javnom životu, nailaze na prepreke u obrazovanju, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, siromašnije su i više nezaposlene od muškaraca sa invaliditetom.

- Često su i žrtve psihičkog, fizičkog, seksualnog i svih drugih vrsta nasilja. O njihovim problemima u Srbiji se ne govori dovoljno - dodaje poverenica.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godne u Srbiji od ukupnog broja stanovništva živi osam odsto osoba sa invaliditetom, a od toga su 58,2 odsto žene.

Od 2010. godine do danas dobijeno je 390 pritužbi na osnovu diskriminacije osoba sa invaliditetom od kojih se 111 odnosilo na diskriminaciju žena sa invaliditetom.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je u Beogradu u poslednje dve godine postavljeno oko 100 rampi za osobe sa invaliditetom, a planirano je da ih naredne godine bude još 150.

- Sva deca treba da uživaju jednaka prava u društvu. Mi moramo da nađemo najbolji način da decu sa smetnjama u razvoju uključimo u društvo i pokažemo društvu da postoje i drugačiji ljudi koje ne treba diskriminisati - rekao je Vesić na otvaranju manifestacije "Ti možeš", povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je obezbedio više desetina stipendija za sportiste sa invaliditetom i tako pokazao da ih podržava.

- Mi nismo dostigli visoke standarde u uključivanju osoba sa invaliditetom kao društvo, ali smo napravili velike pomake u odnosu na ranije - istakao je Vesić.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA