Kosovo dobija pozivni broj od 15. decembra

Na sajtu vlade u Prištini navedeno je da je ovaj proces uspešno okončan uz posredovanje Evropske unije i da je potvrđeno da će u okviru sporazuma o telekomunikacijama Međunarodna unija za telekomunikacije ITU 15. decembra preneti Kosovu pozivni broj +383

  • 24

Kosovska vlada saopštila je da je posle trodnevnih pregovora u Briselu, koji se vode u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, završenih večeras, potvrđena obaveza davanja telefonskog pozivnog broja Kosovu.

Đurić: Pozivni broj za Kosovo je u vlasništvu Srbije

Na sajtu vlade u Prištini navedeno je da je ovaj proces uspešno okončan uz posredovanje Evropske unije i da je potvrđeno da će u okviru sporazuma o telekomunikacijama Međunarodna unija za telekomunikacije ITU 15. decembra preneti Kosovu pozivni broj +383.

Navodi se da je ministarka za dijalog Edita Tahiri, koja je predvodila kosovsku delegaciju, rekla da će "po prvi put u istoriji Kosovo imati svoj nacionalni pozivni broj". U saopštenju stoji i da je Kosovo "vlasnik telefonskog pozivnog broja +383" i da će "Kosovo imati sva prava za upravljanje svojim pozivnim brojem kao sve druge države", te i da će "postojeći pozivni brojevi +381, +377, +386 biti ugašeni".

KOSOVO DOBIJA POZIVNI BROJ? EU uslovljava Srbiju da ne ometa +383

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Navodi se da je "Tahiri naglasila da će biti ugašeni svi ilegalni operateri mobilne i fiksne telefonije Srbije na Kosovu".

Tahirijeva je, kako je navedneo, "još jednom ponovila da će svi pozivi sa Kosova prema Srbiji i obratno biti međunarodni".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA