Đurić: Pozivni broj za Kosovo je u vlasništvu Srbije

"Telekom Srbije" i država Srbija ostaju jedini članovi telekomunikacine unije, poručio je Marko Đurić

  • 93

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je država Srbija zadovoljna dogovorom o telekomunikacijama koji je postignut u Briselu, i da je očuvan jedinstveni telekomunikacioni sistem. Srbija je vlasnik pozivnog broja za Kosovo, to nije međunarodni pozivni broj, već pozivni broj za geografsku oblast, izjavio je Đurić i istakao da se sporazumom o telekomunikacijama štiti imovina Telekoma Srbije.

Uprkos međunarodnom pozivnom broju, pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i na Kosmetu međugradski!

Postignut sporazum sa Prištinom: Imovina Telekoma ostaje u vlasništvu Srbije!

Đurić je na konferenciji za novinare istakao da su Srbija i Vlada zadovoljni postignutim sporazumom i činjenicom da će Telekom Srbije posle dugog niza godina konačno ponovno raditi legalno na Kosovu, da će imovina te kompanije na teritoriji KiM biti u potpunosti sačuvana i zaštićena.

On je podsetio da novi sporazum garantuje prenošenje imovine na novu kompaniju u vlasništvu Telekoma koja će raditi na teritoriji Kosova i Metohije.

- Ovim dogovorom nedvosmileno je konstituisana obaveza prenošenja imovine Telekoma Srbije na kompaniju Telekoma - MTS koja će biti uspostavljena na KiM. Predviđeno je povećanje broja baznih stanica. Biće obnovljeno osam novih lokalcija koje su porušene 2010 i 2011. godine - istakao je on.

Đurić je naveo i da će rezultat toga biti povećanje i bolja pokrivenosti Telekoma Srbija na Kosovu, tj. bolji kvalitet signala.

Direktor Kancelarije za KiM ističe i da je dogovorom predviđeno da Srbija zatraži dodatni pozivni broj za sebe, ali ne za državu već za geografsku oblast.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Telekom Srbija i država Srbija ostaju jedini članovi Međunarodne telekomunikacione unije i tim brojem raspolaže Srbija - naglasio je Đurić i dodao da je reč o jedinstvenom telekomunikacionom sistemu koji je očuvan.

- Kakav je to državni pozivni broj ako znamo da oni nisu država - upitao je Đurić ističući da je država Srbije je obezbedila statusno neutralni okvir.

Đurić naglašava da Priština i ovaj dogovor predstavlja na lažan, iskrivljen i potpuno drugačiji način, a da se neki domaći politički subjekti, umesto da podrže sporazum, bave kritizerstvom uzimajući argumentaciju Edite Tahiri i koriste njihove lažne argumente protiv sopstevnih institucija i Vlade.

On je naglasio i da je Srbija uspela da zaštiti sopstveni interes.

Prema nejgovim rečima, radnici Telekoma Srbije koji sada rade na Kosovu nastaviće svoje radne odnose sa punim pravima, socijalnom zaštitom a pravnici će se baviti pitanjem kako će se urediti odnosi Telekoma i ćerke firme MTS .

Đurić naglašava i da Telekom dobija trajnu licencu za fiksnu telefoniju na teritoriju KiM i licencu za mobilnu telefoniju koja važi do raspisivanja tendera.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk kaže da sporazum obezbeđuje kompaniji da može u kontinuitetu da pruža usluge na Kosovu pod istim komercijalnim uslovima.

- Neće biti povećanja cena - kazao je on i dodao da više od ovog nije moglo, te da je na ovaj način obezbeđen dugoročni kontinuitet i postojanje na teritoriji KiM.

(Tanjug/N1/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazuka

    14. novembar 2016 | 17:27

    To je naša imovina i nećemo je tako lako prodati.

  • Alek

    14. novembar 2016 | 14:32

    Izborili smo najbolje što smo mogli!! Bravo za našu Vladu!

  • Marko

    14. novembar 2016 | 19:52

    Sve pohvale za rad Vlade Srbije, ovo su lepe vesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA