ALBANCI GRADE SUD NA STAROM SRPSKOM GROBLJU: Pre toga su porušili crkvu i na njenim temeljima napravili park!

- Iako je vremenom urušavano, na njemu je do 1999. godine bilo na stotine nadgrobnih spomenika. Ja sam kao devojčica odlazila sa majkom jer mi je na tom groblju sahranjen deda koji je umro mlad, ali i brojna rodbina - priča Dragojla

  • 23

1Srpske porodice iz Đakovice ogorčene su odlukom da se na starom pravoslavnom groblju gradi sud. Albanci su na tom mestu već srušili crkvu i napravili gradski park, a sada će tu biti tri zgrade suda.

ALBANAC PODIGAO BELU KUĆU U SRBIJI: Unutra krije PRAVU PERVERZIJU! (FOTO) (VIDEO)

ALBANCI NAPALI RASELJENE SRBE U CRKVI: Gađali ih crvenom farbom na najveći praznik!

- Na starom pravoslavnom groblju u Đakovici, na kojem sada albanske vlasti grade zgrade suda, sahranjen mi je svekar Spiro Stanojević 1963. godine. To je naše staro pravoslavno groblje i to znaju svi Albanci u gradu, ali očigledno da njima ništa nije sveto, pa ni kosti pokojnika - priča za "Novosti" Dušanka Stanojević (84), jedna od raseljenih iz Đakovice.

Prema rečima Dragojle Đikić (75), koja je pre penzije radila kao prosvetni radnik u Đakovici, groblje datira iz perioda pre i posle Prvog svetskog rata i bilo je veliko.

Foto: Wikipedia/Shkumbin Saneja Foto: Wikipedia/Shkumbin Saneja

- Iako je vremenom urušavano, na njemu je do 1999. godine bilo na stotine nadgrobnih spomenika. Ja sam kao devojčica odlazila sa majkom jer mi je na tom groblju sahranjen deda koji je umro mlad, ali i brojna rodbina. Pouzdano znam da se na tom groblju nalaze grobovi i dva ruska geometra kao i jedne Ruskinje, nastavnice baleta koja nas je kao male učila ovoj umetnosti - priča Dragojla.

Njen otac, koji je preminuo pre 44 godine, je, kaže, prvi Srbin iz Đakovice koji je sahranjen na novom groblju u Piskotama.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Brojna rodbina Slađane Kuzmanović (50) sahranjena je na starom pravoslavnom groblju u Đakovici, a ona je još kao devojčica odlazila sa majkom da zapali sveće rođacima, ali i francuskim i engleskim vojnicima koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

Njen otac je preminuo 1981. godine i sahranjen je na groblju u Piskotama, ali su, tada, kako kaže,  i dalje svi Srbi iz grada odlazili na zadušnice na staro pravoslavno groblje.

Marina Savić (51), koja je pre odlaska iz Đakovice živela u kući preko puta ovog groblja, kaže da su albanske vlasti posle 1999. godine porušile i pravoslavnu crkvu u centru Đakovice i tu napravile gradski park.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    3. decembar 2016 | 11:54

    Па српске власти су им то дозволиле. Зато неће ни да обелодане Бриселски Споразум, све то они знају јер су Косово продали ради уласка у ЕУ. Па докле више лажи?

  • MOMO

    3. decembar 2016 | 14:05

    Sve što se sagradi,da se i srušiti! I Izrael je čekao Jerusalem 1000 godina pa ćemo i mi sačekati,ali KOSOVO ĆE BITI SRPSKO,A VAS NEĆE BITI! ŽIVJELA SRBIJA,ŽIVJELA REPUBLIKA SRPSKA!

  • Mila

    3. decembar 2016 | 17:48

    Ko gradi na bilo čijem groblju nešto, biće PROKLET!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA