Ona je prelepa, šminka se i snima, ali svi su primetili da ima čudne ruke. Kad je objasnila zašto, postideli su se (VIDEO)

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a procenuje se da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije. U Srbiji ih živi više od 700.000

  • 6

Džordan je pre 10 deset godina doživela saobraćajnu nesreću posle koje je ostala invalid. Kao tetraplegičar, ona teško pomera ruke, noge i telo, ali ne odustaje. Uprkos ograničenjima, na Jutjubu je pokrenula kanal na kome objavljuje svoje video savete o šminkanju.

U Srbiji najveću diskriminaciju doživljavaju žene i devojke sa invaliditetom

BOJAN SVIMA POKAZAO ŠTA JE VERA U SEBE: Skok u vodu ga je vezao za invalidska kolica, posle 9 godina borbe stao je na noge (FOTO)

Posle nesreće Džordan je pala u ozbiljnu depresiju jer nije mogla sama ni da se našminka, ni da se obučen i zato nije izlazila iz kuće.

Često je pitaju: "Šta je sa njenim rukama?". To najbolje prikazuju njeni snimci na kojima se vidi koliki joj je napor potreban za svaki potez. Na trenutke deluje kao da će da odustane, ali nikad ne prekine šminkanje.

Njeni saveti su veoma interesantni, a njena veština je, bez obzira na okolnosti, očigledna.

Inače, danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a procenuje se da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije. U Srbiji ih živi više od 700.000.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Foto: freeimages.com/craig toron Foto: freeimages.com/craig toron

Udruženja u Nišu podsetili su na neke od problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju. Najveći broj problema čine arhitektonske barijere, neorganizovan prevoz, nerešena stambena pitanja, ali i zapošljavanje, jer poslodavci radije biraju da plaćaju penale nego da poštuju zakon.

Većina osoba sa invaliditetom, ne može nigde da krene samo. Problem su neprilagođene šahte i rupe po ulicama, ulazi u zgradu, neprilagođena literatura za slabovide, dok se mnogi od njih suočavaju sa otvorenom diskriminacijom prilikom pokušaja da iznajme stan ili se zaposle.

Nažalost, niko od nas ne razmišlja o tome kako im je, dok nas ili nekog u našoj blizini, ne snađe takva nesreća, pa ni nadležne. To je, sigurno, jedan od razloga, zašto su još mnoga od pitanja ovih osoba, nerešena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivot je lep

    3. decembar 2016 | 22:18

    Moj komentar: Ja bih je ozenio I gledao celog zivota kao malo vode na dlanu.

  • ...

    4. decembar 2016 | 10:50

    Samo napred hrabra devojko uz tebe smo

  • Vladimir

    4. decembar 2016 | 11:19

    Vala i ja bih je ozenio i cuvao kao malo vode...nemate adresu slucajno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA