≫ 

SAHRANJEN FIDEL KASTRO: Uz počasnu paljbu Kubanci poručili da će štititi domovinu i socijalizam (FOTO)

- Pred posmrtnim ostacima Fidela kunemo se da ćemo štititi domovinu i socijalizam - izjavio je Raul Kastro pred desetinama hiljada osoba okupljenih u Santijago de Kuba

  • 11

Posmrtni ostaci bivšeg predsednika Kube, Fidela Kastra pokopani su danas na groblju Santa Ifigenia u Santijagu, pored mauzoleja Hozea Martija, junaka kubanske nezavisnosti.

Kuba je ispunila poslednju želju Fidela Kastra: Pred smrt je tražio od naroda samo jednu stvar!Jednostavan" pogreb, kako ga je okarakterisao Raul Kastro, kubanski predsednik i Fidelov brat, održao se daleko od kamera stranih medija. Njime je zaključeno devetonevno žaljenje proglašeno nakon Kastrove smrti.

Kubanski predsednik Raul Kastro obavezao se da će braniti domovinu i socijalizam na svečanosti održanoj u subotu uveče uoči današnjeg pokopa oca kubanske revolucije Fidela Kastra čiju će poslednju želju poštovati pa se nijedna ustanova ni ulica neće zvati Fidelovim imenom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Fidel Kastro, otac komunizma koji je promenio svet!- Pred posmrtnim ostacima Fidela kunemo se da ćemo štititi domovinu i socijalizam - izjavio je Raul Kastro pred desetinama hiljada osoba okupljenih u Santijago de Kuba, na istoku zemlje, gde bi pepeo "glavnog komandanta" trebalo da se pokopa u nedelju u privatnosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Fidel "je pokazao da je to moguće, da se može srušiti svaka prepreka i pretnja našoj odlučnosti da izgradimo socijalizam na Kubi", naglasio je Raul Kastro u poslednjem govoru odavanja počasti na Trgu revolucije Antonio Maceo "herojskog grada"

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iznenadivši brojne Kubance, Raul Kastro je najavio da će, u skladu s voljom Fidela Kastra, podneti Nacionalnoj skupštini zakon kojim se predviđa da se nikakav kult ličnosti ne gradi oko njega. Ta najava suprotstavlja se egzaltiranosti koja je zahvatila ostrvo  zadnjih dana oko "komandantea"

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Fidel je naglašavao "do zadnjih sati života da se njegovo ime i lik nikada ne koriste kao naziv institucija, trgova, parkova, avenija, ulica ili drugih javnih mesta, te da se u sećanje na njega ne podižu spomenici, biste, kipovi i drugi slični oblici odavanja počasti", podsetio je mlađi brat Kastro koji je Fidela nasledio 2006. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA