NEPRIJATNA IZNENAĐENJA ZA PAUŠALCE: Nema više napamet plaćanja poreza

- To što je nekoga službenik na šalteru usmeno informisao koliko treba da plati, nije nikakav dokaz, tako da kad, recimo, naknadno bude stiglo rešenje da se uplati razlika od nekoliko stotina hiljada dinara ili kamata za kašnjenje, nikome neće biti prijatno - ističe Rajić

  • 15

Preduzetnici u Srbiji koji paušalno plaćaju porez moraće da nastave da plaćaju svoje obaveze prema poslednjem donetom rešenju iz decembra 2014. godine, dok će oni koji su počeli samostalnu delatnost ili je odjavili prošle ili ove godine, uskoro dobiti rešenja o plaćanju. Kako su mnogi novi samostalni preduzetnici bili prinuđeni da napamet plaćaju porez, moguća su mnoga neprijatna iznenađenja.

POREZNICI U AKCIJI: Počinje zaplena imovine čak 264.007 dužnika! (VIDEO)

Evo dokle će paušalci plaćati porez - PO STAROM!

U Poreskoj upravi su za "Telegraf" rekli da "u cilju prevazilaženja postojećeg stanja, odnosno do donošenja nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, od oktobra ove godine sprovode aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda i donošenju rešenja".

Organizacione jedinice Poreske uprave od nedavno imaju informatičku podršku za utvrđivanje visine paušalnog prihoda i donošenje rešenja po osnovu poreza na prihode od samostalne delatnosti za 2015. i 2016. godinu u skladu sa postojećom Uredbom.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Privredni analitičar i koordinator "Mreže za poslovnu podršku" Dragoljub Rajić kaže da njihovim članovima koji paušalno plaćaju porez još nisu stigla nikakva rešenja.

- Svi koji imaju rešenja, po njima treba da nastave da plaćaju. Oni koji nemaju rešenja, porez plaćaju napamet, tako što su se na šalteru Poreske uprave raspitali i dobili broj žiro-računa i okvirnu cifru koliki bi porez trebao za njih da bude. To je obično oko 20.000 do 30.000 mesečno, za advokate je to i do 60.000 zavisno od toga koliko su u profesiji - objašnjava Rajić.

Rajića, naime, brinu kamate koje će "novi" preduzetnici koji nisu želeli da plaćaju napamet, dobiti naknadno da plate.

Foto-montaža: pixabay.com, Čitalac Telegrafa Foto-montaža: pixabay.com, Čitalac Telegrafa

- To što je nekoga službenik na šalteru usmeno informisao koliko treba da plati, nije nikakav dokaz, tako da kad, recimo, naknadno bude stiglo rešenje da se uplati razlika od nekoliko stotina hiljada dinara ili kamata za kašnjenje, nikome neće biti prijatno - ističe ovaj analitičar.

Rajić veruje da će advokati i preduzetnici u uslužnim delatnostima poslednji dobiti rešenja jer još nije poznato koje će kriterijumi biti uzimani u obzir pri određivanju visine poreza, pogotovo što za njih rešenja nije bilo čak tri godine.

Nezvanično saznajemo da je u pripremi popis novih delatnosti za paušalno oporezivanje.

(S.Vasić) (s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Konfekcijski modelarmo

    5. decembar 2016 | 12:58

    Koji smradovi. Dajte ljudima resenja na pocetku godine. Koje kamate kada oni neznaju koliko treba davati alama za popunu budzeta. Napredno gulite narodu jos to malo koze s ledja. Gde su isplate i kamate sto ste duzni za rasprodata preduzeca?

  • Љиљана

    5. decembar 2016 | 13:33

    То држава намерно ради, не одреди на почетку године, и онда, наплаћуј интерес. Пљачка народа. Код нас, на западу ти пошаљу и износ квартални, уколико си у могућности да платиш износ до рока (цео износ) онда добијеш и попуст. Има ли тога у Србији (попуст)?

  • Toni

    5. decembar 2016 | 13:31

    Bravo udrite po najsiromasnijim privatnicima a bogati tajkuni neka nastave sa svojim ofšoar kompanijams

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA