PODVIG SRPSKE NAUČNICE ZA ISTORIJU: Zbog velikog uspeha dobila 1,4 miliona evra za istraživanja!

Reč je o Magdaleni Đorđević, koja je diplomirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a nakon toga je otišla u Ameriku gde je doktorirala na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku

  • 4

Naučnica iz Srbije, dr Magdalena Ðorđević, koja radi na Institutu za fiziku u Beogradu, dobila je prestižni evropski grant u vrednosti od oko 1,4 miliona evra za istraživanje fundamentalnih osobina materije, odnosno za istraživanja kvark-gluonske plazme.

OVO JE NAJOPASNIJE VREME ZA NAŠU PLANETU: Hoking upozorava šta sve razara svet, a da nismo ni svesni toga

Ovo je drugi grant Evropskog istraživačkog saveta (ERC) koji stiže u Srbiju i vredan je 1.356.000 evra, saopšteno je iz Centra za promociju nauke.

ERC grantovi su dostupni srpskim istraživačima jer je Srbija članica evropskog okvirnog programa za finansiranje nauke - Horizont 2020, ali nagrađuju isključivo izvrsnost- pre svega one ideje koje potencijalno mogu da promene tok svetske nauke.

Nakon što je arheološkinja Sofija Stefanović pre dve godine osvojila ERC starter grant, ovo je prvi ERC u kategoriji "consodilator", za istraživače srednjih godina.

Reč je o najznačajnijoj podršci koju je jedan istraživač sa Zapadnog Balkana u oblasti prirodnih nauka ikada dobio od Evrope i to za izučavanje fundamentalnih osobina materije, podseća se u saopštenju.

Foto: Wikimedia/Torkild Retvedt Foto: Wikimedia/Torkild Retvedt

- Naš projekat se odnosi na razumevanje osnovnih zakona prirode, pa samim tim nema direktnih primena u privredi. Ekonomska korist ovog projekta je da smo u zemlju doneli 1, 3 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije. Dobar deo tih sredstava će biti iskorišćen da se zaposle naši naučnici, posebno mlade kolege, koje bi, u odsustvu ovog projekta, verovatno otišli iz zemlje - kaže dobitnica ERC granta, dr Ðorđević.

Ona je diplomirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu, nakon toga je otišla u Ameriku gde je doktorirala na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, a svoja istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila u Ohaju.

U međuvremenu odazvala se na poziv Instituta za fiziku, i pre šest godina se vratila u Srbiju.

- Nemam u planu odlazak iz zemlje jer da sam želela da ostanem u inostranstvu, ne bih se ni vraćala u Srbiju. Volela bih da ovaj primer bude podstrek našoj Vladi da naša nauka ima potencijal i da naše istraživače treba podržati - kaže Ðorđević.

Foto: Wikimedia/Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion Foto: Wikimedia/Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion

Sa svojim timom, dr Ðorđević proučava novo stanje materije - kvark-gluonsku plazmu, čije je postojanje dokazano tek pre desetak godina u eksperimentima na akceleratoru u Brukhejvenu u SAD i Velikom sudaraču hadrona u CERN-u kod Ženeve.

Deset srpskih naučnika za čistu desetku!

Za izučavanje ovako neobičnog stanja materije, dr Ðorđević i njen tim proučavaju interakcije kvark-gluonske plazme sa takozvanim "džetovima", koji predstavljaju samo 0,1 odsto ove plazme, a imaju energiju nekoliko redova veličine veću od tipičnih enerija čestica u plazmi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    5. decembar 2016 | 12:14

    Svaka cast,vest za naslovne strane novina!

  • Vladimir

    5. decembar 2016 | 12:46

    Dzaba joj nauka...da je stavila silikone i nabudzila usta i da nije obukla gace, mozda bi neko procitao ovaj tekst...inace svaka cast, sve pohvale nasoj malobrojnoj pameti

  • CM

    5. decembar 2016 | 16:08

    Bravo ! Šteta sto naša zemlja nema uslove za ovakve naucnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA