PAKAO NA ŠALTERIMA: Sat vremena u proseku gubimo u redovima!

Da biste overili samo jedan papir u sudu treba vam najmanje sat vremena. Stanje na šalterima opština je nešto bolje, ali tamo usluge koštaju više. Kada krećete u red, naoružajte se vodom, strpljenjem i svim dokumentima kako red ne biste čekali dva puta

  • 3

Jedna od najvećih noćnih mora svakog Srbina je kilometarski red pred staklom nekog od šaltera - u sudu, opštini ili pošti. Morate da overite ugovor ili kopiju istog? Ne preostaje vam ništa drugo nego da ponesete flašicu vode, novine, SVA dokumenta kako se ne biste vraćali i da za ovu avanturu odvojite najmanje sat svog slobodnog vremena. Najmanje!

Savet portala Telegraf.rs je da, ako ikako možete, pre idete u opštinu nego u sud. Jeste skuplje, ali ste gotovi za samo pola sata. Takođe, morate računati na nepisano pravilo srpske administracije - od ukupnog broja šaltera uvek najmanje jedan ne radi.

TIMOČKA 15: JEDINI SUD S ELEKTRONSKIM PROZIVANJEM

Ovo je nekada bio Treći opštinski sud, ali je danas ispostava Prvog osnovnog suda. Zgrada u Timočkoj 15 ušuškana je u hladovini, pa makar put do nje i boravak u njoj nije naporan. Važna napomena - ako u redove stajete tokom letnjih meseci, šalter-sala je klimatizovana. Prijatna gospođa na šalteru za informacije upućuje vas na automat "za uzimanje brojeva", odnosno za elektronsko prozivanje. Zatim počinje avantura zvana čekanje.

Na mom papiriću pisalo je da sam peta na redu. Iako je na raspolaganju pet šaltera, plus dodatni, na kojem se uplaćuju takse, rade tri ili četiri službenika. Pokušavam da pronađem bilo kakvu informaciju o tome kolika je taksa na overu kopija, ali bezuspešno. Na zidu su samo obaveštenja o promenama u organizaciji sudova, radno vreme, žiro-račun na koji se takse uplaćuju, ali informacije o tome kolika je taksa - nema. Šaltersku službenicu ne mogu da pitam, kako ne bih prelazila drugim ljudima preko reda. A red nije naivan. Nakon sat vremena stajanja u redu, još nisam prišla šalteru.

OPŠTINA VOŽDOVAC: BRAVO ZA EFIKASNOST!

Overe dokumenata rade se u sporednoj zgradi opštine Voždovac u Ustaničkoj ulici. Mala prostorija, na prvi pogled, uopšte ne deluje primamljivo, ako pomislim na broj ljudi koji bi mogao da čeka red. Međutim, na samom ulazu u prostoriju je automat za elektronsko prozivanje. Na svakom šalteru je po jedna stranka, tako da sam sačekala svega nekoliko minuta. Ljubazne službenice su mi objasnile proceduru i cenovnik za overu fotokopija, tako da sam sav svoj posao završila za petnaestak minuta.

Međutim, problem ako dokumenta overavate u opštini jesu cene ovih usluga. Na primer, da biste overili fotokopiju kupoprodajnog ugovora za neku nekretninu, treba da odvojite najmanje 560 dinara. Kažem najmanje, jer cena usluge zavisi od broja strana na koje opštinska službenica treba da "lupi" pečat.

USTANIČKA: IPAK PONESITE I LEPO VASPITANJE

S druge strane kolovoza, u Ustaničkoj ulici je nekadašnji Peti opštinski sud, danas takođe ispostava Prvog osnovnog suda. Šalter-sala je u prizemlju zgrade i puna je ljudi. Klima, nažalost, radi poprilično tromo, pa je zagušljivo i vrućina je. Prvi problem s kojim se srećete je krajnje neobično organizovan red. Organizuju ga stranke same, jer elektronsko prozivanje ne postoji.

Naime, na raspolaganju vam je šest šaltera, od kojih pet radi, naravno. Na nekom od prva tri šaltera treba da vam objasne koliko će koštati overa fotokopija ili kolika je taksa na overu originala. Zatim se selite u sledeći red, na šalter pošte, gde pomenuti iznos treba da uplatite. Onda se vraćate u isti red s početka priče, odakle idete na dva od preostala tri šaltera, gde konačno dobijate pečat. Dakle, najmanje sat vremena.

Dodatni problem nastaje i zbog pomalo lošeg vaspitanja stranaka koje staju u red. U ovom sudu je obavezno puštati preko reda trudnice, invalide i starije osobe. Međutim, oni preko reda ne prolaze jer se češće desi da se neko od njihovih sugrađana izviče na njih, pri pokušaju da iskoriste svoje pravo.

Ipak, za ista ona dva papira, kupoprodajni ugovor i kopija, ovde treba da izdvojite 390 dinara. Sto sedamdeset dinara jeftinije za samo sedam desetak minuta hoda.

PALATA PRAVDE: IZGUBLJENA DVA SATA

Zvanično, ovde su smešteni Prvi i Drugi osnovni sud. Elektronskog prozivanja nema, pa se, očekivano, redovi formiraju od početka radnog vremena. Jedan od sugrađana, kog sam srela u šalter-sali Palate pravde, požalio mi se da čeka čitava dva sata.

- Došao sam oko 12 sati, a u 14 sam stigao na red. Ovo je strašno, čekam dva sata za samo jedan papir - kaže P. S. odlazeći iz Palate.

Od "boljke" svih institucija u koje sam ušla boluje i ova - nigde nema istaknutog cenovnika overe dokumenata i kopija. Za sve moram da pitam na šalteru, a to znači da ljudima, koji čekaju satima, prolazim "ispred nosa", a to pak znači nove svađe, i tako u nedogled.

OPŠTINA NOVI BEOGRAD: KOMFOR I ODLIČNA USLUGA

S desne strane od ulaza je aparat za elektronsko prozivanje. Ovde je posebno interesantnto to što vam je ponuđeno desetak opcija koje možete da birate kada uzimate svoj broj. To znači da ne rade svi službenici isti posao, pa je mnogo lakše da dođete na red. I brže. Ipak, ako i morate da sačekate između deset i dvadeset minuta, imate gde da sednete, automat za vodu i ispravnu klimu u prostoriji.

Problem je sličan kao u opštini Voždovac - za dva papira treba da odvojite najmanje 560 dinara, a sa svakom sledećom kopijom cena raste za 320 dinara.

Nažalost, šaltere sudova i opština ne možemo da izbegnemo. Ipak, opštinski službenici mogli bi da nam pomognu tako što bi radili svi šalteri i tako što bi svuda postojalo elektronsko prozivanje. Naravno, sami sebi najbolje pomažemo ako u red stanemo naoružani stpljenjem i lepim vaspitanjem.

(Milica Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MINGA

    18. oktobar 2014 | 00:12

    Dana 17.10.2014 otišao sam u opštinu Novi Beograd kako bih overio fotokopiju ugovora o otkupu stana što se u ovoj opštini radi profesionalno. Posle uzetog broja na automatu sačekao sam pet minuta i prozvali su me i na šalteru sam službeniku predao fotokopiju ugovora (tri stranice A4 u jednom primerku) koju treba overiti i on je to pogledao i pitao me zašto mi to treba, ja sam mu rekao za upis u katastar nepokretnosti i pitao ga zašto je to bitno on mi je rekao da od toga zavisi cena i dao mi ceduljicu sa žiro raćunom na koji treba da uplatim 1.430,oo dinara to sam uplatio i odmah dobio overenu fotokopiju ugovora ali nikako nisam uspeo saznati kako je došao do te cene jel po svim prethodnim informacijama to je trebalo koštati maksimalno 500-600 dinara.To znači da se cene određuju po samo njima znanim propisima jer nigde ne postoji nikakav cenovnik a pogotovo ne to da cena zavisi od toga za čega ću to koristiti. Jednostavno smatram da trebam znati kako su došli do iznosa od 1.430,00 dinara.Pozdrav

  • Nadja

    16. jun 2012 | 15:25

    Strava i uzas. prslog leta nisam nista zavrsila jer nisu cak znali ni osnovne informacije da daju. Jadnan narod!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA