Seks, droga, rokenrol i žene su obeležili život najpoželjnijeg muzičara u istoriji: Na današnji dan je rođen DŽIM MORISON (FOTO) (VIDEO)

Bio je i ostao simbol rokenrola, a i dan danas se smatra jednim od najpoželjnijih i najlepših rok muzičara u istoriji

  • 1

Džim Morison, Mojo Risin ili kako su ga još nazivali Kralj guštera, da nije preminuo u dvadesetsedmoj godini, danas bi napunio 72. Život često zna da bude surov i okrutan, pa je verovatno takav bio i prema kralju roka, pevačem grupe "The Doors", kome je bilo suđeno da živi brzo, kratko, opasno i ispunjeno do poslednjeg daha.

8. decembra 1943. godine na Floridi u Melburnu, rođen je kao Džejms Daglas Morison, a u samom detinjstvu slučajno je prisustvovao događaju koji će kasnije oblikovati njegovu filozofiju, ponašanje i umeće življenja - krvavom prizoru pogibije Indijanaca u saobraćajnoj nesreći kada je duh starog indijanskog šamana ušao u mladog Džimija.

Dugi niz godina je bio uveren u to, pa je nosio indijanske ogrlice, a na sceni je oponašao indijanski ritualni ples, po kojem je i bio poznat.

Imao je natprosečan nivo koeficijenta inteligencije, njegov IQ je iznosio 149, zanimali su ga filozofija, mističnost, okultizam, poezija i film zbog čega je počeo da studira filmu umetnost, ali je zbog svog kontroverznog duha napustio fakultet. Ipak, za vreme studija je upoznao Reja Manzareka, sa kojim je kasnije oformio grupu.

Naime, kada je Reju zatrebao pevač, pozvao je Džima,m što je delovalo kao potpuni promašaj jer je delovalo kao da ne zna niti da peva, niti da svira. U samom početku je nastupao na bini tako što je bio okrenut leđima publici, ali se sve to ubrzo promenilo, kada je preovladala njegova energija, harizma, duga kosa, kožne pantalone i pokreti koji su od njega stvorili rok ikonu i zvezdu, a Dorse, zahvaljujući kompleksnim tekstovima i zvukom orgulja, stavili u grupu jednog od najuticajnijih bendova.

Foto: Wikipedia/APA-Agency for the Performing Arts-management Foto: Wikipedia/APA-Agency for the Performing Arts-management

Verovatno zbog načina života koji je bio prepun seksa, droge, rokenrola, alkohola i žena, Džimov organizam je osetio prezasićenost. Njega je mrtvog u kadi pronašla Pamela Kerson, dugogodišnja partnerka za koju se verovalo da mu je i devojka, mada to nikada zvanično nisu potvrdili, u stanu u Parizu 3. jula 1971. godine.

Poput njegovog života, i Džimova smrt je izazvala mnogo kontroverzi. Zvanična smrt je da je doživeo srčani udar, dok su se pojavile priče i da je lažirao svoju smrt, da je izvršio samoubistvo jer je bolovao od raka, ali i da je preminuo jer je učestvovao u magijskim ritualima i pio životinjsku krv.

Sahranjen je u Parizu na groblju Per Lašez, a njegov spomenik je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija i dan danas.

Bio je i ostao simbol rokenrola, a i dan danas se smatra jednim od najpoželjnijih i najlepših rok muzičara u istoriji.

Foto: Wikipedia/Simon Wedege Petersen Foto: Wikipedia/ Simon Wedege Petersen

O Dorsima su snimljena dva filma, u prvom " The Doors" Džimija glumi Val Kilmer, dok je drugi dokumentarnog tipa "When you'r strange" i sadrži video zapise sa koncerata.

- Ako moja poezija uspe da išta učini, biće to dovođenje ljudi u stanje u kome će moći stvarno da vide i osećaju. Hajde da kažemo da sam istraživao granice realnosti. Bio sam radoznao da vidim šta će se sve desiti - izjavio je on jednom prilikom.

(Telegraf.rs / Remixpress.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA