Bogdan Diklić konačno progovorio: Celom Balkanu ima da poruči jednu veoma važnu stvar!

Danas, kako kaže, živimo u pseudoumetnosti, pozorište je sabijeno na marginu, izgleda da je u pogrešnoj epohi

  • 4

Legendarni pozorišni i filmski glumac Bogdan Diklić, igra u novom filmu nakon nekoliko godina pauze. Dugo nije pričao za medije, a povodom novog ostvarenja, odlučio je da kaže šta mu je na umu. Crna komedija "Igla ispod praga" je rediteljski prvenac Ivana Marinovića, koji nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po Americi i Australiji stiže naredne nedelje u naše bioskope.

KOJA PROMENA: Ovako danas izgleda štreber Raca iz filma Mi nismo anđeli! (FOTO)

- Sećam se događaja nakon jedne izvedbe predstave "Profesionalac" u kojoj sam igrao sa fantastičnim Batom Stojkovićem. Sedeli smo sa jednim poznanikom koji je, očigledno potresen predstavom, bio bled kao krpa i uzviknuo: "Sutra idem da se pomirim sa ocem!"

Kako se vi osećate u ovom vremenu i na ovim našim, oduvek sličnim, a danas toliko različitim prostorima?

Najveći negativac Holivuda KRISTOFER VOKEN u ulozi za decu koju niste videli do sada (VIDEO)

- Osećam se po meri svoje snage i trudim se unutar svoga habitusa, koji sam stekao na ovaj ili onaj način. Ne vidim kako bi moglo biti drugačije i stideo bih se sebe kad bih se ponašao na neki drugi način. Odrastao sam u Bjelovaru, živim u Beogradu i često radim u Zagrebu, u dve kulture i dva mentaliteta. U tim prostorima usvajam ono što mojoj prirodi prija i mislim da u tome ne grešim. Sa 63 godine, koliko imam, mislim da ne usvajam pogrešne stvari.

Foto: Wikipedia/Fraxinus Croat Foto: Wikipedia/Fraxinus Croat

Danas, kako kaže, živimo u pseudoumetnosti, pozorište je sabijeno na marginu, izgleda da je u pogrešnoj epohi.

- Beogradski glumci odlaze u Zagreb, a zagrebački u Beograd i to je neminovnost ovog prostora. Mi umetnici smo ostali isti i nismo opterećeni prošlošću. Kad ne bismo glumili na svim prostorima bivše države, ne bismo više bili ono što želimo biti – umetnici.

Zabranjeni filmovi u Jugoslaviji: U njima su sporni homoseksualci, krv i politika, a sad ih ima na Jutjubu (VIDEO)

Igrali ste i u filmu Bobe Jelčića "Obrana i zaštita", koji govori o ljudima u Mostaru koji nakon rata žive među neprijateljskim kulturama?

- To je film o besmislu zavade na ovim prostorima. Taj mali Slavko kojeg igram trese se zato što mora da pređe na muslimansku stranu da ode na sahranu prijatelja, a savest mu kaže da treba da ide; takvog života pod nametnutim okolnostima bilo je na sve strane. Moram reći da sve te ljude razumem. U ludim i mutnim vremenima čovek je prinuđen na neku vrstu ekvilibristike i to onda nije strah nego pokušaj pameti i savesti da se snađeš na najbolji način, da se ne prepustiš padu u jedno, drugo ili treće ludilo, nego da pronađeš svoj put. Da ne bi posrnuo, čoveku često pomaže tuga. Ponekad i patnja.

Printskrin: Youtbeu/RTS Balkanskom ulicom - Zvanični kanal Printskrin: Youtbeu/RTS Balkanskom ulicom - Zvanični kanal

Još uvek ste zaljubljenik u košarku?

- I to je stvar epohe: mislim da sve treba napredovati, pa tako i sport, ali u onoj epohi košarka je bila maštovitija i duhovitija, a danas se ona naprosto amerikanizirala. Nekad su košarku igrali ljudi, a danas kao da je igraju mašine. Nekad, bez obzira na to bi li u Beograd dolazio Joventut iz Badalone ili ekipa iz Čačka, bila bi frka, jer je to bila najjača liga u Evropi. Bivši centar Partizana Milenko Savović bio mi je venčani kum, a kod Željka Obradovića sam ove godine sa ćerkom bio u Barseloni. Poznavao sam Dražena Petrovića, sa Dankom Cvjetićaninom sam igrao košarku na Lokomotivinom igralištu na Tuškancu, a Zoran Čutura mi je prijatelj. Nekad se igrala jako lepa košarka…

(Telegraf.rs / portalnovosti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    8. decembar 2016 | 14:22

    Odlican glumac I veliki covek. Postujem njegove zivotne stavove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA