BIO JE SIMBOL LJUBAVI I MIRA: 36 godina od ubistva Džona Lenona (FOTO) (VIDEO)

"Vodite ljubav, a ne rat" je bila ideologija kojom se vodio Džon Lenon, a njegovim ubistvom, završile su se šezdesete godine, i sve ono što ih je simbolisalo

  • 2

Na današnji dan, pre 36 godina, svet je ostao bez Džona Lenona, osnivača grupe "Bitls" i rokenrol ličnosti svih vremena. Muzičara je ubio njegov fanatični obožavatelj, umno poremećeni Mark Čepmen (25), koji mu je prethodno zatražio autogram.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Džon Lenon je nekada pisao Titu, evo šta mu je tražio (FOTO)

Čepmen je na Lenona s leđa ispalio četiri hica ispred elitne zgrade Dakota u kojoj je živeo u Njujorku, a u trenutku ubistva, pored slavnog gitariste, pevača i tekstopisca je bila njegova supruga, Joko Ono.

Vrlo oštro pismo Džona Lenona na adresu Pola Makartnija se pojavilo na aukciji: Uništio si mene i Joko!

Tog kobnog dana, Džon je izlazio sa fotografske seanse sa čuvenim svetskim fotografom Eni Lajbovic koja je napravila poznatu seriju slika na kojoj Joko Ono leži obučena, a Džon nag pored nje.

IZJAVA OD KOJE ZASTAJE DAH: Džon Lenon o tome šta je suština života!

Zbog ovog zločina, Čepmen je osuđen na doživotnu robiju, bez mogućnosti pomilovanja dok ne odsluži 20 godina zatvora i do sada mu je odbijeno šest molbi za pomilovanje, a Lenonova supruga redovno piše Komitetu za oslobađanje da se plaši za sopstveni život i život sina ukoliko ubicu njenog supruga puste na slobodu, koji je pre dve decenije priznao da je izvršio ovo ubistvo kako bi se osetio posebnim i bio slavan.

KAKO JE DŽON LENON SVE OVO PREDVIDEO: Po pesmi čuvenog Bitlsa nastao je najviralniji strip ove godine! (FOTO) (VIDEO)

Joko Ono nije želela da sahrani Džona Lenona, već ga je kremirala i njegov pepeo posula po Central Parku u Njujorku.

Printskrin: Youtube/elvis316 Printskrin: Youtube/elvis316

Muzičar čija je muzika imala veliki uticaj na pop-kulturu, rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu. Roditelji, Džulija i Alfred su se brzo razveli. Otac je želeo da odvede sina na Novi Zeland, zbog čega je Džon morao da bira između roditelja, i na kraju se odlučio za svoju majku, koja je imala veliki uticaj na njegov život, i koja ga je uvela u svet muzike Feta Domina i Elvisa Prislija, a naučila ga je i da svira bendžo.

Uprkos svemu, odnos između sina i majke je bio težak i Džon je svoje detinjstvo proveo uglavnom kod tetke Mimi Smit. Sa ocem je izgubio svaki kontakt, a majka je preminula 1958. godine u saobraćajnoj nesreći.

Živeo je u uverenju da svet može da se menja rečima, muzikom i stalnim angažmanom zbog čega je bio i ostao idol svih onih koji i dalje veruju u njegovu poruku: "Vodite ljubav, a ne rat".

Bio je lider "Bitlsa" koji su šezdesetih godina prošlog veka porušili sve rekorde i postavili standarde popularne kulture koji ni dan danas nisu prevaziđeni. Ipak, do razlaza ove grupe je došlo 1970. godine, pa je Lenon nastavio da piše pesme i osnovao je "Plastic Ono Band" sa kojim je napustio. U to vreme je nastala čuvena pesma "Imagine" koja je postala simbol protivljenja rata u Vijetnamu. 1971. godine, ona je postala i nezvanična himna mirovnih aktivista širom sveta kao i zvanična pesma organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Jedna od, verovatno najpoznatijih i najuticajnijih priča koje je Lenon ispričao o svom životu je sigurno ona o tome šta je suština življenja.

- Kada sam imao pet godina, majka mi je rekla da je sreća ključ života. Kada sam pošao u školu, pitali su me šta želim da budem kad porastem. Napisao sam "srećan". Rekli su mi da  nisam razumeo zadatak, a ja sam im odogovorio da oni mene nisu razumeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DONALD J TRUMP

    8. decembar 2016 | 15:54

    Strašan muzičar, a i covek. Uz Fredija Merkjurija- najveći! Toliko

  • sasa

    8. decembar 2016 | 11:48

    E pa u ine. Je zato sto se zalagao za mir i imao mnogo pristalica. To se nije svidelo vojno-industrijskom lobiju u Americi, a zna se kako oni to resavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA