Viši sud u Beogradu odbio zahtev Italijana: Slike ostaju u Narodnom muzeju

U tužilaštvu u Bolonji je u toku krivični postupak protiv dva srpska državljanina i nekoliko italijanskih, zbog sumnje da su malverzacijama posle Drugog svetskog rata slike došle u Beograd

  • 2

Viši sud u Beogradu je odbio zahtev tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika izloženih u Narodnom muzeju u Beogradu, jer nisu ispunjeni zakonski uslovi za usvajanje zahteva.

ITALIJA TRAŽI NAŠE SLIKE IZ NARODNOG MUZEJA: Kome zaista pripada Tintoreto?

U saopštenju suda se navodi da je 29. novembra sud doneo odluku da ne može da udovolji podnetom zahtevu za pružanje međunarodne pravne pomoći koji mu je uputio javni tužilac pri Osnovnom sudu u Bolonji, imajući u vidu da nisu ispunjene zakonske pretpostavke koje su propisane Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Donoseći ovakvu odluku, sud je, između ostalog, procenjivao da li u konkretnom slučaju postoje sumnje da su prijavljena službena lica iz Italije i Srbije preduzimanjem opisanih radnji ostvarila zakonske elemente krivičnog dela nedozvoljena trgovina kulturnim dobrima ili nekog drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a koji bi osnovi sumnje bili razlozi za odobrenje mere privremenog oduzimanja predmeta od Narodnog muzeja u Beogradu, napominje sud.

Foto: Wikipedia/The Yorck Project Foto: Wikipedia/The Yorck Project

Odluka je putem međunarodne pravne pomoći dostavljena nadležnim organima Republike Italije.

Zamolnica Republike Italije sa zahtevom tužilaštva pri Osnovnom sudu u Bolonji za privremenu zaplenu osam umetničkih slika, stigla je u Viši sud u Beogradu 18. novembra 2015. godine.

Istovremeno, zahtevana je i restitucija umetničkih dobara Republici Italiji, jer, kako su tvrdili nadležni organi te države, osim što predstavljaju materijalni dokaz u krivičnom postupku, reč je o dobrima koja su zakonito vlasništvo te države.

U tužilaštvu u Bolonji je u toku krivični postupak protiv dva srpska državljanina i nekoliko italijanskih, zbog sumnje da su malverzacijama posle Drugog svetskog rata slike došle u Beograd.

Foto-ilustracija: sxc.hu/djayo, Telegraf, Pixabay, Profimedia/Caia Image Foto-ilustracija: sxc.hu/djayo, Telegraf, Pixabay, Profimedia/Caia Image

U pitanju su: ulje na platnu dimenzija "Portret Kraljice Kristine od Danske" – autor Ticijan, ulje na platnu "Madona sa detetom i donatorom" - autor Jakopo Tintoreto, tempera na panelu "San Roko" – autor Vitorio Karpačo, tempera na panelu "San Sebastijan" – autor Vitorio Karpačo, ulje na panelu "Poklonstvo deteta sa anđelima i svecima", slika tempera na panelu "Madona sa detetom"– autor Paolo Venecijano, tempera na panelu "Madona sa detetom, sveci, blagovest, raspeće, triptih" i tempera na panelu "Madona i dete na tronu" – autor Spinelo di Luka Spineli.

Tim povodom je istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac ranije rekao Tanjugu da su pomenuta dela Italijani legalno prodali za vreme Drugog svetskog rata, i da su neka od tih dela bila izložena u Italiji 2004. godine, ali da tada osporavanja vlasništva ili zahteva za povraćaj slika nije bilo.

U Narodnom muzeju su rekli da su sva umetnička dela u zbirkama Narodnog muzeja zakonito vlasništvo Republike Srbije i napominju da nisu dobili nikakav zvanični zahtev italijanskog tužilaštva povodom osam pomenutih slika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA