≫ 

TEČNA DROGA OSVOJILA SRBIJU: Prvo je popiju, pa povrate, a onda dobijaju teške halucinacije

Oni koji koriste "ajauasku" dužni su da nedeljama pre konzumiranja budu na specijalnoj dijeti, koja podrazumeva odricanje od slane i masne hrane, ali i seksa

  • 42

Ritualna droga iz Amazonije "ajauaska", najnovija je pošast mladih u Srbiji, posebno u Beogradu i Novom Sadu. Ovaj opasan opijat se koristi u tajnim ritualima koji se održavaju po stanovima u velikim gradovima i koji traju po celu noć, objavio je Informer.

Upozorite prijateljice na Fejsbuku: Devojke su dobijale zastrašujuće kartice, zatim su se budile silovane i nadrogirane

Kako dalje piše ovaj list, suština ovih rituala je da se posle konzumiranja "ajauaske", pića koje se pravi od dve biljke iz Amazonije, učesnici najpre ispovraćaju, a potom padaju u trans tokom kog doživljavaju halucinacije. Ovaj ritual upražnjavaju vračevi, šamani iz Amazonske prašume.

"Ajauaska" je u Srbiju stigla preko ljudi koji su je probali u Amazoniji, a među njima je i jedan Južnoamerikanac koji trenutno živi u Novom Sadu. Sagovornik ovog lista, koji je upućen u ove rituale, kaže da oni traju po celu noć i da tokom njihovih trajanja učesnici doživljavaju teške halucinacije.

- Ovi rituali se održavaju tajno po stanovima u Beogradu i Novom Sadu. Zna se da ih u Novom Sadu organizuje jedan čovek iz Južne Amerike, koji je dobro upućen u tajne ovog opijata i smatra sebe šamanom, vračom. On okuplja ljude u svom stanu,m gde svi kolektivno koriste "ajauasku". Ovaj čudan napitak najpre izaziva obilno povraćanje i dijareju, pa svi učesnici na početku rituala dobiju kofu i rolnu toalet-papira. Nakon što na ovaj način "pročiste" organizam, učesnici rituala padaju u trans tokom kog doživaljavaju jake halucinacije, slične onima koje izaziva LSD - kaže sagovornik i dodaje da se ova droga razlikuje od ostalih po tome što ne izaziva zavisnost:

Foto: Pixabay/Skitterphoto Foto: Pixabay/Skitterphoto

- Zbog ove svoje osobine, "ajauasku" mnogi ne smatraju drogom, već nekom vrstom opijata, koji služi za halucinacije. Ipak, iako ne izaziva zavisnost, ona može da ostavi ozbiljne fizičke i psihičke posledice po organizam.

Interesantno je što ni beogradska ni novosadska policija do sada nisu imale situaciju u kojoj su se sreli sa ovom drogom, niti je ona u Srbiji registrovana kao narkotik.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za Informer da korišćenje "ajauaske" u svrhu bilo kakvom tretmana ili seansi spada u krivično delo.

- Svi ti opijati su uglavnom u obliku trave za pušenje ili napitaka koji služe da se telo opusti, da nađete kojekakav unutrašnji mir i svrstavaju se u psihoaktivne supstance. Oni su obično jaki i snažno deluju na nervni sistem kako bi što pre poslali signal mozgu i potpuno vas ošamutili, ali i kako bi vračevi, šamani i ostali "iscelitelji" došli do para. Korišćenjem takvih supstanci najčešće dolazi do halucinacija i nerealnog osećaja, baš kao i posle korišćenja droge. Ovaj šaman u Novom Sadu za svoj "rad" mora da snosi posledice i krivično kazni.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Inače, ovaj naptiak koji je braon boje i neprijatnog ukusa se pravi od dva sastojka, specijalne vinove loze iz Amazonske prašume, i listova biljke čarku, koji se dva dana kuvaju u posebnom kotlu. Stručnjaci za spravljanje ovog opijata znaju tačan odnos ove dve biljke u napitku kako bi on imao halucinogen efekat. Oni koji koriste "ajauasku" dužni su da nedeljama pre konzumiranja budu na specijalnoj dijeti, koja podrazumeva odricanje od slane i masne hrane, ali i seksa.

Uprava carine u septembru prošle godine zaplenila je veliku količinu opijata "ajauaske", koja je bila adresirana na ime jednog Novosađanina i koja je tada bila prijavljena kao kozmetički preparat. Carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja su tada pronašli tri bočice od po 20 mililitara tečnosti "Banisteriopsis caapi" (ajauaska" i kesicu sa 42 grama biljne materije iz Amazonije, i to prilikom kontrole pošiljke nepoznatog pošiljaoca iz Holancije.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    12. decembar 2016 | 08:23

    Samo zamislite taj smrad kada se svi kolektivo istovare u te kante koje dobijaju...meni muka od pomisli na takve scene

  • Srpkinja

    12. decembar 2016 | 08:03

    Taj nikako nemoze saman da bude...A narod malo neka izgugla da vidi sta je aujaska(vino duse) i gde se ide da bi je popili....

  • Joksi

    12. decembar 2016 | 12:52

    Klasičan sektaski ritual,kako god nije prihvatljivo!!! Strasno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA