Misterija kamenih kugli u Velikoj Kladuši: Zmajeva jaja ili delo drevne civilizacije?

Najveća pronađena kugla ima obim sedam metara

  • 4

Brojne neobične kamene kugle, gotovo savršenog oblika, mogu se naći na širem lokalitetu sela Zborište u blizini Velike Kladuše, na obroncima planine Grljevac.

>>> Ovom Makedoncu s neba je pao kamen koji vredi hiljade evra. Ali on neće da ga proda (FOTO)

Članovi lokalnog planinarskog društva smatraju da bi one mogle postati zanimljiva turistička atrakcija ovih prostora, tako da su u poslednjih nekoliko meseci preduzeli aktivnosti oko uređenja lokaliteta na kojima se nalaze, pišu Nezavisne novine.

Šefik Sadiković, predsednik ovog društva, kaže da su kugle različite veličine, a da najveći primerci imaju i po nekoliko stotina kilograma.

- Najveća se nalazi u koritu jednog potoka i otkrivena je tokom obilnih padavina pre dve godine, kada je bujica odnela velike naslage zemlje pod kojom je bila skrivena - kaže Sadiković.

Dodao je da su i ostale kugle bile zatrpane velikim nanosima, zbog čega su se mogli videti samo njihovi delovi.

- Na više lokaliteta uklonili smo zemlju i videli da se radi o zaista impozantnim predmetima - kaže Sadiković.

Prema njegovim rečima, najveća pronađena kugla ima obim sedam metara, a uveren je kako se ispod površine zemlje krije još mnogo ovakvih artifakata. Sadiković kaže da su u prošlosti kugle manje težine meštani donosili kućama, pa čak i ugrađivali u stambene i druge objekte.

Površina kugli je glatka i savršeno ispolirana, pa je mnogima teško da pretpostave da bi one mogle biti delo ljudi koji su raspolagali primitivnim oruđima.

Lokalitet gde su pronađene kamene kugle obišli su geolozi Šefket Goletić i Senad Karajić, koji tvrde da nema sumnje da se radi o delima prirode. Smatraju da su nastale pre više od 30 miliona godina, tokom jurskog perioda.

- Poznato je da su ovi prostori bili prekriveni Panonskim morem, koje se povuklo pre, otprilike, sedam miliona godina. Kugle su nastale duboko ispod površine mora i to delovanjem vulkana koji je izbacivao lavu. Ona se hladila u vodi i vremenom oblikovala u pravilne lopte - kaže Goletić.

Ovakve kamene kugle se mogu pronaći i u nekim drugim delovima Unskosanskog kantona, a najmnogobrojnije su u okolini Starog Majdana, kod Sanskog Mosta. U Bosni i Hercegovini najpoznatije nalazište ovih artifakata nalazi se u okolini Zavidovića.

Misteriozne kamene kugle vekovima podstiču maštu naroda ovog kraja, pa o njima postoje mnogobrojne legende, priče i predanja. Prema jednoj, kugle su u stvari jaja drevnog zmaja i po narodnom sujeverju ne bi ih trebalo uznemiravati.

Neki meštani su, iz znatiželje, čak i razbijali kugle, pa su ustanovili da je i njihova unutrašnjost od kamena.

Postoje teorije po kojima se radi o meteoritima koji su nekada davno pali na Zemlju ili su delo neke drevne i nepoznate civilizacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA