≫ 

VRATILI ME NA POSAO, ALI MI NE DAJU DA RADIM: Strašna ispovest mlekara koji mesecima trpi mobing

Petar ima 30 godina radnog staža, i gotovo sve vreme je u istoj mlekari, a sada doživljava psihičko maltretiranje

  • 7

Petar Š. koji radi u jednom mlekari, već nekoliko meseci trpi mobing na poslu. Naime, on svaki dan odlazi na svoje radno mestu, iako mu poslodavci nisu dodelili radno mesto i prostoriju, a uporno odbijaju i da mu dodele radne zadatke.

 

MALTRETIRAJU VAS NA POSLU? Prijavite zlostavljača ODMAH na ovaj broj!

 

Kako kaže, nekada je u toj mlekari radio kao kotlar kompresionista, a kada je privatizovana, Petar je nezakonito dobio otkaz, a sada već skoro osam meseci do kraja radnog vremena on na poslu "ubija" vreme.

 

- Tužio sam ih i sud je potvrio da sam nezakonito otpušten, pa sam sudskom odlukom januara ove godine vraćen na posao. Pošto su mi rekli da je moje radno mesto u međuvremenu ukinuto, ponudili su mi da radim kao evidentičar u magacinu, što sam bez pogovora prihvatio. No, moje muke počele su onog momenta kada sam sudskim putem pokušao da dobijem novac koji su bili dužni da mi isplate - ispričao je Petar za "Alo!".

 

Naime, sud je doneo odluku po kojoj je preduzeće dužno da mu nadoknadi materijalnu štetu koju je pretrpeo tokom prethodnih šest godina, otkako je nezakonito otpušten, pa do momenta kada je vraćen na posao.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

- Pošto nisu hteli to da mi isplate, ja sam ih ponovo pre jedno četiri meseca tužio zbog toga i tada su počele moje muke. Od tada me drže na poslu, ali mi ne daju ništa da radi. Nisam dobio aneks ugovora kojim bi me postavili na neko drugo radno mesto, niti imam opis posla, niti prostoriju u kojoj radim. Gotovo svakodnevno, što lično, što telefonom, pokušavam tim pvodom da pričam i sa pravnikom, i sa šefom, i sa direktorom, ma sa svima koji su mi nadređeni ali uzalud. Redovno odlazim u osam ujutru na posao, otkucam se kad stignem i onda besposleno od muke šetam po firmi, ne znam šta ću sa sobom - priča Petar.

 

Petar ima 30 godina radnog staža, i gotovo sve vreme je u istoj mlekari, a sada doživljava psihičko maltretiranje.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/BE&W

Foto-ilustracija: Profimedia/BE&W

 

- Jasno je da sve ovo rade kako bih pukao i otišao, ali kuda ću? Rekao sam im i da bih pristao da odem kao tehnološki višak, ako već za mene zaista nema mesta, ali su mi rekli da bih u tom slučaju kao otpremninu dobio samo dve mesečne plate, što je zaista tragino. Zato sam prinuđen da trpim ovakve uslove - zaključuje Petar.

 

Zamenik direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović, kaže da kada radnik ne dobije zadatke, kada ga ignorišu i izoluju i kada se sve to pnavlja možemo da pričamo o postojanju mobinga.

 

- Dokazivanje je druga priča, mada mislim da nije nemoguće dokazati mobing. Problem je što su u takvim slučajevima svedoci uglavnom kolege, koje se, zbog straha za svoj posao, često odluče da ipak ne svedoče - objašnjava Lazović.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    14. decembar 2016 | 09:05

    Ima poska nema drzave.Institucije ne rade svoj posao,a primaju abnrmalno velike i nezasluzene plate

  • Suncokret

    14. decembar 2016 | 10:02

    Postali smo robovi i u državnim i u privatnim firmama. Inspektori ne rade svoj posao i čak nas ni zakon ne štiti. Pu pa čak i kad smo bolesni država nam uzima od plate pa na posao idemo poluživi. Fuj

  • ana

    14. decembar 2016 | 11:24

    pomesite kameru snimite svoj radni dan i podnesite novu tuzbu za mobing. Kod nas u favrici su godinu dana drzali ljude u hladnoj sobi primali su platu kao i oni sto rade igrali karte telefonarali zebli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA