SIRIJSKA KLANICA U ZAPADNIM MEDIJIMA I POLITICI: Prava istina o privilegovanim "pobunjenicima" i Islamskoj državi

Situacija u Siriji je alarmantna već pet i po godina. Ali, politika sa Zapada ima dvostruke aršine, kao što ćete i pročitati u sjajnom komentaru britanskog stručnjaka za Bliski istok

  • 11

Situacija u Alepu i opsadu vladinih snaga istočnog dela grada, vruća je tema koje poslednjih dana forsiraju mediji sa Zapada. Mnogi su bili iznenađeni kada je odjednom počelo naglo interesovanje za strašnu situaciju u kojoj se nalaze stanovnici drugog najvećeg sirijskog grada, a svi znaju da građanski rat u Siriji traje već skoro punih šest godina.

KO OVO SHVATI - SVAKA ČAST: Na Bliskom istoku je potpuni haos, evo ko protiv koga ratuje! (FOTO)

Britanski novinar Robert Fisk, stručnjak za Bliski istok, u "Independentu" je napisao tekst posvećen najnovjim dešavanjima na frontu u Siriji i politici Zapadnih sila vezanih za ovo područje.

Prenosimo vam najzanimljivije delove Friskovog teksta:

"Zapadni političari, "stručnjaci" i novinari moraće da restartuju svoje priče u narednih nekoliko dana sada kada je vojska Bašara al Asada preuzela kontrolu nad Alepom. Saznaćemo i da li je 250.000 civila zaista bilo "zarobljeno" i da li je to pravi broj. Daleko više ćemo slušati o tome kako nisu mogli da napuste Alepo kada su sirijska vlada i ruska avijacija izvela žestoko bombardovanje istočnog dela grada. Saznaćemo i dosta o "pobunjenicima" koje mi na Zapadu - SAD, Britanija i naši drugari iz Zaliva koji odsecaju glave, podržavamo.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Oni su nakon svega, uključujući Al Kaidu (alijas al-Nusra), "narod" kako ih je nazvao Džordž Buš Mlađi, počinili zločine protiv čovečenosti u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji 11. septembra 2001. Sećate li se rata terora? Sećate li se "čistog zla" Al Kaide? Sećate li se svih upozorenja od naše voljene obaveštajne službe u Ujedinjenom Kraljevstvu kako Al Kaida i daje može da izvrši teror u Londonu?

Sada kada pobunjenici, uključujući Al Kaidu, hrabro brane istočni Alepo, ne sećamo se više ničega - jer moćna priča o heroizmu, demokratiji i patnji je "isprepletena" za nas, naracija dobrih momaka protiv loših, toliko ekplozivnih i nepoštenih kao i "oružje za masovno uništenje".

Vratimo se u dane Sadama Huseina kada je mali broj nas tvrdilo da bi nezakonita invazija na Irak dovela do katastrofe i neispričane patnje. I kada su nas Toni Bler i Džordž Buš vodili stazom propasti i smatrali da je obaveza nas, uvek, da ispoljavamo odbojnost prema Sadamu i njegovom režimu. Čitaoce moramo stalno da podsećamo da je Sadam bio jedan od tri stuba osovine zla.

Printskrin: YouTube/DadoTheGoodVillain, Profimedia, Zuma Press - Archives Printskrin: YouTube/DadoTheGoodVillain, Profimedia, Zuma Press - Archives

Tako da sada ide opet uobičajena mantra, koju moramo da ponavljamo.

Da, Bašar al Asad je brutalno uništio velika područja svojih gradova u borbi protiv onih koji žele da sruše njegov režim. Da, taj režim ima mnoštvo grehova: mučenje, pogubljenja, tajni zatvori, ubijanje civila i - ako uključujemo i grubijane sirijske milicije koji su pod nominalnom kontrolom režima - zastrašujuću verziju etničkog čišćenja.

Vreme je da kažemo istinu: mnogi "pobunjenici" koje mi na Zapadu podržavamo su među najopakijim i najokrutnijim borcima na Srednjem istoku. I dok smo se plašili ISIS-a tokom opsade Mosula (događaju koji je sličan Alepu), namerno smo ignorisali ponašanje pobunjenika u Alepu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U SIRIJI JE POTPUNI HAOS, NE ZNA SE KO SE PROTIV KOGA BORI: Zbog obračuna OVIH svetskih sila, izbeglice masovno beže u Evropu (FOTO) (VIDEO)

Samo pre nekoliko nedelja intervjuisao sam jednu muslimansku porodicu koja je među prvima prebegla iz Alepa tokom primirja. Ocu je tada bilo saopšteno da će pobunjenici ubiti njegovog brata jer je prešao liniju fronta sa svojom ženom i sinom. Osudio je pobunjenike jer su zatvorili škole i stavljali su oružje blizu bolnica. Što je najzanimljivije, on nije prorežimski čovek - čak se divio ISIS-u zbog njihovog dobrog vladanja tokom prvih dana opsade.

U isto vreme, sirijski vojnici su privatno izražavali svoje mišljenje meni da će Amerikanci dozvoliti ISIS-u da napuste Mosul kako bi opet napali režim u Siriji. Američki general je zapravo izrazio svoj strah da će iračka šiitska milicija možda sprečiti ISIS da prebegne preko granice u Siriju.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

To se i desilo. ISIS je samo pohrlio kroz pustinju od Mosula u Iraku, u tri kolone samoubilačkih kamiona i sa hiljadu naoružanih pristalica, i iz Rake i Deir er-Zoura u istočnu Siriju, kako bi ponovo preuzeli predivni grad Palmiru.

To je veoma poučno kada pogledate naša izveštavanja o dva paralelna događaja. Skoro svaki naslov danas govori o "padu" Alepa u ruke sirijske vojske, a da su druge okolnosti sigurno bismo rekli da je vojska "povratila" grad od "pobunjenika". Dok je za ISIS izveštavano da je "ponovo osvojio" Palmiru, trebali smo da napišemo da je rimski grad "pao" još jednom pod njihovu grotesknu vladavinu."

Ceo tekst Roberta Fiska možete da pročitate OVDE.

(Telegraf.rs / N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    15. decembar 2016 | 22:42

    Наравно да јесте тако како цењени новинар наводи, то свако нормалан зна, то свакако и ми Срби знамо, јер смо осетили јачину те фашистичке пропаганде на својим леђима. Али на жалост, нама није имао ко да помогне, нити смо сами себи хтели да помогнемо.

  • Srbo-Can man!

    15. decembar 2016 | 22:22

    Bolje da neznate sta zapravo pisu u lokalnim novinama za populaciju od milion ljudi! Mogu misliti sta su pisali za nas 99 -te! Ovo je teska manipulacija mozgovima. Inace , ljudi kad ih pitate da li znaju nesto zapravo sto se desava, nemaju pojma , cak I kad procitaju neznaju ko tu puca na koga, ali znaju da su Asad I Putin losi momci! Toliko o tome!

  • sony

    16. decembar 2016 | 17:09

    Sve zemlje gde se lepo zivelo( Jugoslavija,Irak,Libija,Egipat...) Amerika je razbila i na nesrecu tek ce te posledice da se osete jer je sve gore... e ovde nisu slutili pre 6 god. da ce Putin biti tvrd orah i da ce polomoti zube...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA