U Saudijskoj Arabiji gorivo košta 28 dinara, i to nakon poskupljenja od 50 odsto

Za subvencije u energetskom sektoru iz budžeta se izdvaja oko 61 milijarda dolara godišnje, a samo subvencuionisanje cene goriva godišnje košta gotovo 11 milijardi dolara

  • 4

Saudijska Arabija je prošlu godinu završila sa budžetskim deficitom od 98 milijardi dolara, zbog čega je bilo odlučeno da se pristupi smanjenju rashoda i drastičnom poskupljenju goriva.

U kraljevskom dekretu navedeno je da će od januara gorivo na pumpama biti skuplje 50 odsto. Iako bi mnogi pomislili da nova cena neće biti pristupačna kao i pre, litar benzina u Saudijskoj Arabiji danas košta samo 24 centa, što je oko 28 dinara.

Za subvencije u energetskom sektoru iz budžeta se izdvaja oko 61 milijarda dolara godišnje, a samo subvencuionisanje cene goriva godišnje košta gotovo 11 milijardi dolara, prenosi AP.

Zbog velikog pada cena sirove nafte, prošle godine Saudijska Arabija je drugu godinu zaredom završila sa velikim budžetskim deficitom. Na kraju godine videćemo kakvi podaci će biti za ovu posle poskupljenja cene goriva.

Pored goriva, istovremeno je poskupela i struja i voda, ali rast tih cena nije drastičan kao kod benzina.

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

Da bi koliko-toliko smanjila budžetski deficit, Saudijska Arabija je prošle godine često posezala za deviznim rezervama, koje su zbog toga sa 728 milijardi dolara, koliko su iznosile na kraju 2014, smanjene na 640 milijardi.

Cene nafte skočile su danas na najviši nivo od jula 2015. godine, pošto je Saudijska Arabija u subotu izrazila spremnost da sreže proizvodnju više nego što je ranije dogovoreno a i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) obećale su smanjenje pumpanja iduće godine.

Saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih izjavio je u subotu da će ta zemlja, najveći izvoznik nafte, "srezati proizvodnju znatno ispod" ciljanog nivoa dogovorenog prošlog meseca s članicama OPEK-a.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ono što je posebno zanimljivo, Saudijska Arabija nema najjeftinije gorivo. Prema današnjim podacima o ceni goriva, Venecuela je ubedljivo na prvom mestu po najnižoj ceni - litar goriva je oko 11 dinara.

Venecuela se suočava sa teškom ekonomskom krizom zbog pada cene nafte, koja je izvor 96 odsto prihoda zemlje, nedostatka dolara za uvoz robe, kao i nestašice hrane i lekova. Vlada i opozicija Venecuele postigli su sredinom novembra dogovor o traženju mirnog, demokratskog načina za izlazak iz sve dublje krize koja je dovela do nestašice hrane i astronomske inflacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    15. decembar 2016 | 17:39

    Kod nas litar vode kosta 50 dinara. Ako gledamo po tome sta kome izvire svakako nas deru kao magarce

  • Semajlirane pufne

    15. decembar 2016 | 17:45

    Haha idem da ga natankam :)

  • Predator

    15. decembar 2016 | 18:09

    Al nas masoni cepaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA