KATASTROFA u pravom značenju te reči: Prokupčanima na samo 250 metara od kuće DEPONIJA, strahuje se od zaraze (FOTO)

- Najstrašnije je što ne znamo šta je sve ovde bacano - kaže jedan meštatnin

  • 6

U ataru sela Donja Rasovača, na mestu zvanom Brdo, bačena je velika količina nerazgradivog otpada, a meštani sela odmah su obavestili nadležne organe.

Drevna prestonica Srbije ove godine sija prelepim sjajem za praznike (FOTO)

Kako kaže meštanin sela, Milan Veličković, otpad je bacio vlasnik parcele koji ima fabriku reciklaže.

- Sve je počelo prošlog četvrtka kada su poravnali teren. Već u petak osvanula je velika količina otpada. Ovo mesto je na 250 metara od prvih kuća, pa se plašimo za našu sigurnost i zarazu koja može da usledi. Najstrašnije je što ne znamo šta je sve ovde bacano - kaže Veličković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na ovom otpadu je u nedelju čak izbio požar, koji je najverovatnije podmetnut, pa su intervenisali vatrogasci iz Niša i Prokuplja i zajedno sa meštanima jedva uspeli da ugase vatru.

Opštinski inspektor za zaštitu životne sredine Opštine Merošina Lidija Ilić kaže da je po hitnom postupku izdala rešenje kojem se nalaže Privrednom društvu "Jugoplastik recikling DOO" da prestane sa izvoženjem otpada na lokaciju koja nije namenjena za to. da pokupi sav otpad i vrati zemljište u prvobitno stanje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Dat im je rok od dva dana da pokupe sav otpad i vrate zemljište u prvobitno stanje, nakon čega idemo u kontrolu. Ukoliko nisu preduzeli naložene mere, protiv preduzeća pisaće se prijava - kaže Ilić.

Ipak, meštani sumnjaju da će se situacija promeniti, te su angažovali advokata i planiraju da se sami obrate Osnovnom javnom tužiocu.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko&Slavko.

    28. decembar 2016 | 19:53

    Нема ништа од тога.Неко стрпао паре у џеп,и појели маца.

  • Maja

    28. decembar 2016 | 20:18

    A gde če sad taj otpad da bude premečten. Da ima gde valjda bi ga odmah tamo i odneli. Budi Bog s nama.

  • Milos

    28. decembar 2016 | 20:33

    U Lapovu na deponiji ASA, okruzenoj obradivim zemljistem je, pored djubreta iz regiona zakopavan i radioaktivni otpad. To je javna tajna koju znaju svi lapovci ali o kojoj se cuti zbog dila izmedju opstine i ASA vrbak. Ako hocete pricu o ekoloskoj katastrofi i trovanju jedne varosice od strane termoelektrane Morava i deponije sa jedne strane i Kronospana sa druge samo procunjajte po varosi, uzasne se price mogu cuti, a u medjuvremenu sve je vise i vise tesko obolelih ljudi i dece rodjene sa smetnjama u razvoju. Mozda nismo na nivou Norilska ali ako se nastavi sa prljavom industrijom necemo biti daleko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA