5 devojčica je ubijeno jer su se "zabavljale". Onda je priča iz Pakistana dobila još mračniji obrt (VIDEO)

Njihove sudbine zapečatili su kulturni tabui i religijski lideri koji su verovatno naručili njihove smrti

  • 15

Video snimak od pre šest godina pokazuje nekolicinu mladih žena koje se smeju i igraju na žurci ili venčanju. Nekoliko sekundi kasnije se pojavljuje muškarac koji takođe igra, i kako se čini - u istoj sobi se nalazio. Ovaj snimak je poslednji dokaz da su Bazega, Saren Jan, Begum Jan, Amina i Šahen žive.

14 MUŠKARACA ME JE SILOVALO I NATERALO DA ŠETAM GOLA ULICOM: Potresna ispovest žene koja je preživela pakao (FOTO)

Ono što im se dogodilo ostaje misterija. Njihove sudbine zapečatili su kulturni tabui i religijski lideri koji su verovatno naručili njihove smrti.

Čak i u Pakistanu gde se svake godine prijavljuju stotine "ubistva zbog časti", ovo je ekstreman slučaj. Prema sudskim izveštajima i ljudima koji su vršili istragu, porodice ovih devojaka su ih danima mučile polivajući ih vrelom vodom, da bi ih potom ubili i zakopali negde u brdima Kohistan.

Kada su ih istražitelji pritisli rođaci su ih ubeđivali da su devojke žive i doveli su neke druge koje liče na njih da ih uvere. Ova priča ilustruje mnoge razloge iz kojih službenici u Pakistanu nemaju uspeha u rešavanju problema "ubistva zbog časti".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Danas se istina nazire, ali polako i to uglavnom zbog truda nekoliko individua, uključujući i Afzala Kohistanija, mladog čoveka čiji je brat ubijen slučajno. On je proveo godine tražeći pomoć od lokalnih i provincijskih službenika. U 2012. godini njegov slučaj je otpušten, ali prošlog meseca je slučaj opet otvoren i naređena je nova istraga koja je rezultirala boljim izveštajima.

- Ovo je uništilo moju porodicu. Devojke su mrtve, moj brat je ubijen i ništa nije učinjeno da bi mi sad bili zaštićeniji. Znam da ću verovatno biti ubijen, ali to nije bitno. Ono što se događa je pogrešno i to mora da se promeni - rekao je Kohistai (26) koji je dobijao pretnje smrću.

U slučajevima ubistava iz časti sud obično ne zatvara počinioce jer njihov zakon dozvoljava "familijama da oproste zločin", a kako su počinioci obično rođaci onda to ostaje u krugu porodice. Dakle, država i danas štiti one koji vrše zločine "ubistva zbog časti".

Ipak, prema novom zakonu iz oktobra 2016. godine sudije imaju veću slobodu da osude one koji počine "ubistva zbog časti".

- Ne znamo da li će se dogoditi neke bitne promene ovim zakonom. Kazna još nije zvanična i oproštaj još uvek može da negira pravdu. Ako političari ne pokažu jaču volju ove žene će i dalje stradati - rekao je advokat Benazir Jatoi, koji je takođe aktivista za prava žena.

Foto: Tanjug/AP/Mohammad Sajjad Foto: Tanjug/AP/Mohammad Sajjad

Vođa lokalne jigre, navodno je naložio religijsko ubistvo ovih pet žena jer su izdali svoje pleme zajedno sa muškarcem sa kojim su igrale. Nakon nestanka devojaka nekoliko rođaka muškarca sa snimka je takođe ubijeno.

- Niko nikada nije pričao protiv ubistva zbog časti. Govore da sam izdao svoju kulturu, religiju, pleme. Svi znaju šta se dešava, ali niko nije spreman da istupi javno. Ovo je ilegalna, nekonstitucionalna i anti-islamska tradicija, ali ljudi je nikad ne smatraju zločinom - rekao je Kohistani.

Uz asistenciju advokata u Islamabadu, Kohistani je apelovao direktno vrhovnom sudu. Glavni sudija vrhovnog suda Iftikhar Čaudhri, liberalni aktivista, lično je preuzeo slučaj iz 2012. godine i pokrenuo potragu za nestalim devojkama helihopterom.

Kada su došli u porodicu da vide devojke, članovi porodice su ih predstavili drugim devojkama objašnjavajući da su to one. Istražitelji nisu imali šansu da razgovaraju sa devojkama privatno. Dva delegata su bila ubeđena da su to iste devojke, treći je sumnjao.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beloglavi sup

    30. decembar 2016 | 00:29

    To je neobjašnjivo za 21.vek. Idiotizam. Žalosno, žalosno!

  • Mislilac

    30. decembar 2016 | 11:12

    I ovi se nalaze u Evropi.Nikada se oni nece priviknuti na evropsku kulturu.Njima je blizak plemenski zivot.

  • CM

    30. decembar 2016 | 12:38

    I ovakve opasne i izvitoperene migrante nam Vucic pusta da uđu u nasu zemlju ?! Sto nemamo takvog premijera kao što je Orban. Blago Madjarima. On je pravi patriota i premijer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA