Cela Evropa strahuje od terorističkih napada: Nova godina se čeka između betonskih barijera i zidova policajaca (FOTO)

Nakon napada u Berlinu pojačane su mere bezbednosti i na Balkanu

  • 2

Uoči dočeka Nove godine, širom Evrope pojačane su mere bezbednosti zbog potencijalnih pretnji od terorističkih napada, nakon što je u napadu na Božićni vašar u Berlinu ubijeno 12 osoba. U evropskim prestonicama podignute su betonske barijere, a povećano je i prisustvo policajaca, preneo je Rojters. 

PORUKA DŽIHADISTA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA: Za Božić vatromete ćemo zameniti eksplozivima, pevanje će se pretvoriti u plač

U Berlinu je zatvoren trg ispred Brandenburške kapije, a sprema se raspodela dodatnih 1.700 dodatnih policajaca.

- Preduzimaju se sve mere kako bi se sprečio potencijalni napad - rekao je za britansku agenciju portparol policije u Berlinu Tomas Nojendorf dodajući da će neki policajci nositi automatske puške.

Više od 600 policajaca biće na dužnosti u novogodišnjoj noći u Frankfurtu, što je dvostruko više nego 2015. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Kelnu, gde su stotine žena prethodne novogodišnje noći bile žrtve seksuanih napada ili su opljačkane ispred glavne železničke stanice, policija je postavila nadzorne kamere.

U Beču je policija ženama dodelila više od hiljadu "džepnih alarma" kako bi izbegla da se dogode napadi poput onih u Kelnu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnik Brisela, gde je u samoubilačkim bombaškim napadima u martu ubijeno 16 osoba, a povređeno više od 150, razmatarao je da otkaže vatromet za doček Nove godine, ali je ipak odlučio ove nedelje da se obeleži na taj način ulazak u 2017. godinu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mere bezbednosti pojačane su na turističkim lokacijama u Italiji, među kojima je i Koloseum u Rimu.

Širom gradskog trga u Milanu, u kojem je policija ubila osumnjičenog za napad na Božićni vašar u Berlinu, vrše se bezbednosne provere, a kamionima je zabranjeno da priđu centru Rima i Napulja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Madridu se planira rasporeda dodatnih 1.600 policajaca tokom vikenda.

Drugu godinu zaredom, pristup glavnom gradskom trgu Puerta del Sol, gde se tradicionalno dočekuje Nova godina, biće ograničen na 25.000 osoba, a policija će postaviti barikade kako bi kontrolisala pristup.

U Francuskoj će 90.000 policajaca i više hiljada vojnika biti na dužnosti u novogodišnjoj noći.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Parizu, gde je u napadima Islamske države ubijeno 130 osoba u novembru prošle godine, povećene su mere bezbednosti tokom vikenda, a očekuje se da će oko 600.000 ljudi posmatrati vatromet sa najpoznatije pariske avenije u Jelisejska polja.

Nakon napada u Berlinu pojačane su mere bezbednosti i na Balkanu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • van gog

    30. decembar 2016 | 17:44

    Nema te policije koja moze zaustaviti fanatika sa eksplozivom koji je resen da pogine da bi vecno ziveo.ali bio je to izbor zapada oni su ga stvorili ovo je cena koju placaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA