Ko je očekivao da će ovako da govori o Putinu? Soroš izneo svoja predviđanja za 2017. godinu

Soroš, za koga se veruje da poseduje lično bogatstvo u vrednosti od 23,7 milijardi evra, delimično je okrivio uspon neregularnog globalizovanim finansijskim tržištima i nesposobnost vlade da podeli bogatstvo

  • 26

Džordž Soroš (86) rekao je da je Brisel na ivici da se raspadne i da bi čak EU mogla da padne pod uticaj Vladimira Putina.

NAJMRAČNIJE SOROŠEVE TAJNE: Borac za demokratiju ili najgori zlotvor na svetu?!

- Otvorena društva su u krizi, a različiti oblici zatvorenih društava, od fašističkih diktatura do mafijaških država su u porastu. Kako je to moglo da se desi? Jedini objašnjenje je u tome da izabrani lideri nisu mogli da ispune legitimna očekivanja i aspiracije birača, a ovaj propust je doveo do toga da birači budu razočarani važećim verzijama demokratije i kapitalizma. Jednostavno, mnogi ljudi smatraju da je elita ukrala njihovu demokratiju - napisao je ovaj uticajni biznismena na blogu, prenosi britanski Express.

U ovom članku Soroš, za koga se veruje da poseduje lično bogatstvo u vrednosti od 23,7 milijardi evra, delimično je okrivio uspon neregularnog globalizovanim finansijskim tržištima i nesposobnost vlade da podeli bogatstvo.

Foto: Flickr/Heinrich-Böll-Stiftung/www.stephan-roehl.de Foto: Flickr/Heinrich-Böll-Stiftung/www.stephan-roehl.de

- Nedostatak redistributivnih politika je glavni izvor nezadovoljstva koji su protivnici demokratije ekploatisali - napisao je on.

Gospodin Soroš bio je samoproklamovan "strastveni navijač" Evropske unije, a sada je okrenuo leđa ovom bloku.

Prema njegovom mišljenju, Nemačka je glavni uzrok nesreće i ona služi samo svom uskom interesu, a na štetu drugih koji se na nju oslanjaju. Smatra da je Angela Merkel pogrešila kada je nakon krize zahtevala da svaka država sama brine o svojim institucijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Biznismen smatra da je to bio početak dezintegracije, što je dovelo do slabljenja evrozone i naglašava da je "demokratija sada u krizi".

Moćni Soroš okuplja ekipu za borbu protiv Trampa

Napominje da još uvek nema poverenja u Donalda Trampa, kojeg je nazvao prevarantom i diktatorom.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Iako je zabrinut za budućnost SAD, još više brine za budućnost EU, za koju strahuje da bi mogla da padne pod uticaj ruskog predsednika Vladimira Putina.

- U Francuskoj, dva vodeća kandidata su blizu Putina i željni su da mu udovolje. Ako oni pobedi, Putin će dobiti dominaciju u Evropi - rekao je on.

On smatra da će raspad EU teći na isti način na koji se odvijao i raspad Sovjetskog Saveza početkom devedestih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA